prawdopodobieństwo
Łukasz: Może ktoś sprawdzić czy dobrze jest zrobione:
zad. Z talii 52−kartowej losujemy jedną kartę. Sprawdź czy zdarzenia A i B są
niezależne, gdy:
A − otrzymamy figurę,
B − otrzymamy kiera.
odp: Musi być spełniony warunek P(A iloczyn B)= P(A) P(B), A=12, B=13,
P(A)=12/52= 3/13 , P(B)=13/52= 1/4, A iloczyn B=3, P(A iloczyn B)=
3/52, P(A) P(B)=3/13 * 1/4=3/52. Czyli wyszło, że są niezależne
14 kwi 21:07
Bogdan:
Ile jest kierowych figur?
14 kwi 21:16
Bogdan:
i ile jest figur w talii 52 kart?
14 kwi 21:18
Łukasz: Liczę 3 bez asa
14 kwi 21:19
Łukasz: po 3 w jednym kolorze
14 kwi 21:19
Łukasz: czyli 12
14 kwi 21:21
Bogdan:
To czym jest as, blotką czy figurą?
14 kwi 21:23
Bogdan:
Proponuję zaliczyć asa do figur i jeszcze raz przeliczyć zadanie.
14 kwi 21:25
Łukasz: wyszło mi teraz 4/52=1/13
dzięki
14 kwi 21:29