Zadanko kumpla...
Coma13: dany jest okrąg o r=5 i S=(0,0) oraz funkcja f(x) = 2x2 + mx + 1
wyznacz parametr "m" tak aby figura ograniczona wykresami okręgu i paraboli miała pole
równe 3 (chyba tak to szło)
14 kwi 00:45
Coma13: pamiętam to bo sam to zadanie wymyślił a później nie umiał rozwiązać...
14 kwi 00:48
Coma13: Eta jesteś?
14 kwi 00:56
Basia: Teoretycznie ono jest rozwiązywalne. Praktycznie nie za bardzo.
P = | ∫x1x2(2x2 + mx + 1) dx − ∫x1x2√25−x2 dx |
gdzie x1,x2 punkty przecięcia krzywych i x1<x2
14 kwi 08:46
Coma13: dobra mamy 2 całki...pierwsza po x z paraboli a druga z y=
√25−x2
∫x
1x2=(2x
2 + mx + 1) = 2x
3/3 + mx
2/2 + x ...tak

a jak wygląda ta całka z pierwiastka

czy ktoś mógłby to rozpisać w zrozumiały sposób?
14 kwi 14:46
Basia: są metody całkowania funkcji postaci √a2−x2; dość skomplikowane;
14 kwi 15:45
Coma13: dobra nie pytam...nauczę się na studiach
14 kwi 15:52
Coma13: teraz mam przerywnik w postaci planu prezentacji maturalnej..aż mnie to boli...
14 kwi 15:54
tim: A o czym robisz?
14 kwi 15:55
Coma13: Język Twoich rówieśników… Scharakteryzuj i oceń na podstawie zgromadzonego przez siebie
materiału językowego.
14 kwi 15:57