Postać iloczynowa funkcji kwadratowej
PANszczePAN: Zapisz w postaci iloczynowej:
a) y=3x
2+6x−7
szło mi to zadanie bardzo dobrze, ale niestety bardzo szybko sie zaciąłem

stało sie to w momencie gdy zobaczyłem coś takiego:
x
1=
−6−√1206
pomoże ktoś z takim czymś (i od razu sprawdzi czy delta dobrze policzona

)
14 kwi 19:34
Candy : skorzystaj ze wzoru na p i q
14 kwi 19:35
PANszczePAN: ale ma byc postac iloczynowa a p i q to kanoniczna
14 kwi 19:36
Candy : hmm fakt

a z jakie x ci wychodzą przy delcie
14 kwi 19:37
PANszczePAN: poszlo cos takiego:
Δ=62−4x3x(−7)
Δ=36+84
Δ=120
mysle ze to jest dobrze
14 kwi 19:39
PANszczePAN: i pozniej normalnie x1=−6−√Δ2a
x1=−6−p{1206
14 kwi 19:40
Candy: hehe

sama nie wiem
14 kwi 19:43
PANszczePAN: wszystko przez ten dziwny pierwiastek − pozniej nie wiem jak to wszystko poskracac zeby
jakoś normalnie wygladalo
14 kwi 19:47
PANszczePAN: ok chyba sobie poradzilem
14 kwi 19:56