Wyrazy w ciągu mniejsze od zera
Lady_C: | | n2−12n+20 | |
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an= |
| , n∈N+ są mniejsze od zera? |
| | 3n−14 | |
14 kwi 13:35
Basia: Rozłóż licznik na czynniki liniowe (Δ, pierwiastki), a potem rozwiąż nierówność
ułamek < 0 ⇔ [ licznik > 0 i mianownik <0 ] lub [ licznik < 0 i mianownik > 0
14 kwi 13:58
tim: Hej Basiu!
14 kwi 14:02
14 kwi 14:03
Lady_C: n1=10
n2=2
14 kwi 14:03
Lady_C: (n−10)(n−2)(3n−14)<0
14 kwi 14:05
Lady_C: | | 2 | |
n ∈(−∞,2) oraz (2 |
| , 10) |
| | 3 | |
14 kwi 14:09
Lady_C: ale nadal nie wiem ktore wyrazy sa mniejsze od zera
14 kwi 14:11
14 kwi 14:15
Lady_C: czyli a1 a5 a6 a7 a8 a9
14 kwi 14:16
Basia:
(n−2)(n−10) > 0 ⇔ n<2 lub n>10 ⇔ n∈(−
∞;2)u(10;+
∞)
| | 14 | | 2 | | 2 | |
3n−14<0 ⇔ n< |
| = 4 |
| ⇔ n∈(−∞;4 |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
szukasz części wspólnej tych przedziałów; jest to (−
∞;2)
stąd: n<2 czyli n=1 (bo n∈N
+)czyli tylko a
1<0
(n−2)(n−10) < 0 ⇔ n>2 i n<10 ⇔ n∈(2;10)
| | 14 | | 2 | | 2 | |
3n−14>0 ⇔ n> |
| = 4 |
| ⇔ n∈(4 |
| ;+∞) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
część wspólna to (4 |
| ;10) |
| | 3 | |
| | 2 | |
stąd: n∈(4 |
| ; 10) czyli n=5,6,7,8,9 |
| | 3 | |
ostatecznie: a
1,a
5,a
6,a
7,a
8,a
9 < 0
14 kwi 14:28
Lady_C: dziekuje za logiczne uporzadkowanie
14 kwi 14:29
Basia: te, których wskaźnik n spełnia nierówność czyli a1,a5,a6,.....,a9
14 kwi 14:29
malenka14888: an=n2+3n−4
28 lut 18:48
malenka14888: ktore wyrazy tego ciągu są zerowe
28 lut 18:49
Alois~: a ja mam pytanko czmu sie nie rysuje tj w nierownosciach przy wielomianach bodajze tych osi
ze zaznaczalam sobie 3 , 4.5 , 10 i zaczynalam od gory. tylko tak? mam wrazenie ze albo ja
cos mieszam sobie albo nie wiem, pewnie pozniej sie pomyle jak bede miaala zadanie
15 maj 22:35
Maslanek: Jeśli a>0, to zaczynamy od góry po prawej.
Jeśli a<0, to zaczynamy od dołu po prawej
15 maj 22:36
Alois~: Maslanek wiem wiem ale tutaj jakies czesci wspolne w tym zadaniu sie pojawiaja
15 maj 22:38
Alois~: bo rozłożyłam sobie ze to jest (n−3)((n−10)(3n−14)<0
i ja bym wlasnie narysowala zwyczajnie os i zgodnie z tym a poleciała.
15 maj 22:39
Maslanek:

Powiedzmy, że masz zaznaczyć, kiedy W(x)>0 w takim przypadku.
Jak to zrobisz?
Swoją drogą możesz powiedzieć jakie pierwiastki jeszcze ma ten wielomian i jakiego stopnia
15 maj 22:39
Alois~: to te nad osią bedą

przedziały ale bez tych = 0
15 maj 22:41
Alois~: znaczy bez granic jak przecina sie os bo jakos dzinwie napisalam
15 maj 22:41
Alois~: bo nie rozumiem dlaczego tam wyzej w zadaniu ( bo robie takie samo) 2 odpadła chyba ze w
ksiazce mam blad w odp
15 maj 22:43
Maslanek: Masz źle wyznaczoną postać iloczynową

(x−2)(x−10)(...)<0

Teraz już wiesz?
15 maj 22:45
Alois~: oo dobrze juz

przepraszam znalazłam swoj błąd
15 maj 22:46
Alois~: na maturze to chyba będe za rok nawet 1+1 liczyc na kalkulatorze!
15 maj 22:46