ważne!
zielarz z mordoru: mam 2 zadania

1.
wyznacz pole powierzchni całkowitej walca opisanego na sześcianie o krawędzi długości "a"
2.
pole powierzchni bocznej walca jest równe "P", a obwód podstawy tego walca wynosi "L"
Oblicz obj.
14 kwi 17:44
Basia: Podpowiadam
14 kwi 17:46
Basia:
ad1.
podstawą tego walca będzie koło opisane na kwadracie o boku a
Hwalca = Hsześcianu = a
znajdź promień podstawy walca czyli promień okręgu opisanego na kwadracie o boku a
i podstaw do wzorów
Pc = 2*Pp + Pb
ad2.
2πr = L
wyznacz r
P = 2πr*H = L*H
wyznacz H
podstaw do wzoru na V
14 kwi 17:49