Oblicz wyrazy a1 i a10 oraz sumę S10 ciągu arytmetycznego (an)
Włoch: Witam nie mogę sobie z 1 zadaniem:
Oblicz wyrazy a1 i a10 oraz sumę S10 ciągu arytmetycznego (an)
a4=6 i a8=14 i z tych liczb muszę to wyliczyć nie daje rady, szukałem odpowiedzi na tej
stronie niby było ale wyniki jakieś inne wychodzą za każdym razem
14 kwi 16:23
Eta: Witam

powinno być proste rozwiązanie

a
4= a
1 +3r i a
8= a
1 +7r
masz układ równań:
a
1 +3r= 6 /*(−1)
a
1 +7r= 14
−a
1 − 3r= −6
a
1 +7r= 14
−−−−−−−−−−−−−
= 4r = 8 => r = 2 to a
1 = 6 − 6 = 0
więc a
10 = a
1 +9r => a
10 = 18
więc S
10 = (a
1 +a
10)*10/2
S
10 = 18*5 = 90
14 kwi 16:47
Włoch: ok dzięki a jeszcze z liczbami a6=1 a8=3?
14 kwi 16:57
Eta: Podobnie:
a6 = a1 +5r i a8 = a1 +7r
masz znowu układ równań:
a1 +5r = 1 /*(−1)
a1 +7r= 3
−a1 − 3r = −1
a1 +7r = 3
−−−−−−−−−−
= 4r = 2 => r = 12
podstaw i oblicz a1
14 kwi 17:09
juju:
1 paź 19:58