stereometria- graniastosłup prawidłowy trójkątny
Onaa: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu opisanego na podstawie jest równy
6 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna
ściany bocznej tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny postawy pod kątem 30
st.
Proszę o pomoc bo nie mogę dojść do rozwiązania..
14 kwi 23:13
Basia: Co jest podstawą tego graniastosłupa ?
Czekam na odpowiedź
14 kwi 23:21
misia:
Basiu prawidłowy trójkatny
14 kwi 23:28
Basia: Misiu ja wiem, chciałam namówić Onąą do współpracy !
14 kwi 23:30
Onaa: ja wiem trójkąt równoboczny
14 kwi 23:35
Basia: Właśnie patrzyłam na rozwiązanie zadania o graniastosłupie z podstawą trapezu.
Dużo umiesz. Pisz w czym problem.
14 kwi 23:41
Eta:
R= 23hΔrównob.
R= 23*a√32
dalej już sobie poradzisz
14 kwi 23:48
Onaa: Nie wiem moze cos zle rozumuje ale po obliczeniu wysokosci trojkata wykozystujac
proporcje miedzy dl. promienia w okregu opisanym (wychodzxi mi 9cm), po obliczeniu
krawedzi posdstawy (6√3) zaznaczam kat 30st. miedzi przekatna sciany bocznej a
plaszczyzna podstawy (czyli wysokoscia trojkata,tak?) obliczam z cos przekatna sciany
bocznej ktora wynosi dokladnie tyle samo co dl. krawedzi podstawy, a to jest niemozliwe.
Cos jest nie tak i nie moge wykombnowac co.
14 kwi 23:49
Basia:
r=6 to promień okręgu opisanego na tr.równobocznym
z tego wyliczysz h
p
mając h
p wyliczysz długość boku podstawy a
przekątna, krawędź boczna i krawędź podstawy tworzą tr.prostokątny
z tego liczysz H
reszta to podstawienie do wzorów
14 kwi 23:49
Basia: tu jest błąd:
obliczam z cos przekatna sciany bocznej ktora wynosi dokladnie tyle samo co dl. krawedzi
podstawy
skorzystaj z tangensa, albo jeśli chcesz rozbuduj ten trójkąt do równobocznego
wtedy widać, że przekątna = 2H, a "a" to wysokość tr.równobocznego o boku 2H
moim zdaniem prościej z tangensa
14 kwi 23:53
Onaa: ale przekatna sciany bocznej jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30st. a nie
krawedzi podstawy. Nadal nie rozumiem
14 kwi 23:54
Eta:
Inaczj być nie może , jest to kąt miiędzy przekątną
i krawędzią podstawy !
Pewnie sformułowanie Cię zmyliło, czy tak ?
14 kwi 23:56
Basia: W graniastosłupie trójkątnym to akurat to samo.
Kąt nachylenia do płaszczyzny podstawy to kąt między przekątną i jej rzutem prostopadłym
na płaszczyznę podstawy, no a to akurat jest krawędź podstawy.
Tak jest w każdym prostym trójkątnym (nie tylko prawidłowym), ale tylko w
trójkątnym.
14 kwi 23:58
Onaa: No jest roznica miedzy nachyleniem do krawedzi podstawy a do plaszczyzny podstawy. To sa
dwie rozne rzeczy...
14 kwi 23:58
Onaa: Ok dziekuje bardzo za pomoc
14 kwi 23:58
Eta:
Nieee< w tym przypadku to jest właśnie ten kąt w ścianie!
Zapewniam Cię ,że tak jest

!
14 kwi 23:59
Basia: Czy Onaa zrozumiała, czy nam nie uwierzyła ?
15 kwi 00:02
Onaa: Zrozumiałam, wierze i dziękuje jeszcze raz

Po prostu tak to jest ze w szkole nie ucza wszystkiego i z tego wynikały moje
wątpliwości.
15 kwi 00:03
Eta:
Ciekawe ,że jak Basia napisze , to wierzysz!
A jak ja , to nie!
Szkoda,że nie masz do mnie zaufania

Pozdrawiam, dobranoc!
15 kwi 00:04
Basia: Eto chyba nie w tym rzecz! Ja to troszkę dokładniej opisałam. To wszystko.
15 kwi 00:05