matematykaszkolna.pl
stereometria- graniastosłup prawidłowy trójkątny Onaa: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu opisanego na podstawie jest równy 6 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna ściany bocznej tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny postawy pod kątem 30 st. Proszę o pomoc bo nie mogę dojść do rozwiązania..
14 kwi 23:13
Basia: Co jest podstawą tego graniastosłupa ? Czekam na odpowiedź
14 kwi 23:21
misia: Basiu prawidłowy trójkatnyemotka
14 kwi 23:28
Basia: Misiu ja wiem, chciałam namówić Onąą do współpracy !
14 kwi 23:30
Onaa: ja wiem trójkąt równoboczny
14 kwi 23:35
Basia: Właśnie patrzyłam na rozwiązanie zadania o graniastosłupie z podstawą trapezu. Dużo umiesz. Pisz w czym problem.
14 kwi 23:41
Eta: R= 23hΔrównob. R= 23*a32 dalej już sobie poradzisz
14 kwi 23:48
Onaa: Nie wiem moze cos zle rozumuje ale po obliczeniu wysokosci trojkata wykozystujac proporcje miedzy dl. promienia w okregu opisanym (wychodzxi mi 9cm), po obliczeniu krawedzi posdstawy (63) zaznaczam kat 30st. miedzi przekatna sciany bocznej a plaszczyzna podstawy (czyli wysokoscia trojkata,tak?) obliczam z cos przekatna sciany bocznej ktora wynosi dokladnie tyle samo co dl. krawedzi podstawy, a to jest niemozliwe. Cos jest nie tak i nie moge wykombnowac co.
14 kwi 23:49
Basia: r=6 to promień okręgu opisanego na tr.równobocznym z tego wyliczysz hp mając hp wyliczysz długość boku podstawy a przekątna, krawędź boczna i krawędź podstawy tworzą tr.prostokątny
 H 
tg30 =

a 
z tego liczysz H reszta to podstawienie do wzorów
14 kwi 23:49
Basia: tu jest błąd: obliczam z cos przekatna sciany bocznej ktora wynosi dokladnie tyle samo co dl. krawedzi podstawy skorzystaj z tangensa, albo jeśli chcesz rozbuduj ten trójkąt do równobocznego wtedy widać, że przekątna = 2H, a "a" to wysokość tr.równobocznego o boku 2H moim zdaniem prościej z tangensa
14 kwi 23:53
Onaa: ale przekatna sciany bocznej jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30st. a nie krawedzi podstawy. Nadal nie rozumiem
14 kwi 23:54
Eta: Inaczj być nie może , jest to kąt miiędzy przekątną i krawędzią podstawy ! Pewnie sformułowanie Cię zmyliło, czy tak ?
14 kwi 23:56
Basia: W graniastosłupie trójkątnym to akurat to samo. Kąt nachylenia do płaszczyzny podstawy to kąt między przekątną i jej rzutem prostopadłym na płaszczyznę podstawy, no a to akurat jest krawędź podstawy. Tak jest w każdym prostym trójkątnym (nie tylko prawidłowym), ale tylko w trójkątnym.
14 kwi 23:58
Onaa: No jest roznica miedzy nachyleniem do krawedzi podstawy a do plaszczyzny podstawy. To sa dwie rozne rzeczy...
Onaa: Ok dziekuje bardzo za pomoc emotka
Eta: Nieee< w tym przypadku to jest właśnie ten kąt w ścianie! Zapewniam Cię ,że tak jest!
14 kwi 23:59
Basia: Czy Onaa zrozumiała, czy nam nie uwierzyła ?
15 kwi 00:02
Onaa: Zrozumiałam, wierze i dziękuje jeszcze raz emotka Po prostu tak to jest ze w szkole nie ucza wszystkiego i z tego wynikały moje wątpliwości.
15 kwi 00:03
Eta: Ciekawe ,że jak Basia napisze , to wierzysz! A jak ja , to nie! Szkoda,że nie masz do mnie zaufania Pozdrawiam, dobranoc!
15 kwi 00:04
Basia: Eto chyba nie w tym rzecz! Ja to troszkę dokładniej opisałam. To wszystko.
15 kwi 00:05