prędkość
gukvizo: Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540km. Pociąg jadący
z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do
miasta A i jechał z prędkością o 9km/h mniejsza. Pociągi te minęły się w połowie drogi.
Oblicz z jakimi prędkościami jechały te pociągi.
14 kwi 15:15
tim: s = 270
t
1 = x + 1
t
2 =
V
1 = y − 9
V
2 = y
| | s | |
Układasz układ równań [V = |
| ] i rozwiązujesz. |
| | t | |
14 kwi 15:19
gukvizo: dzięki
14 kwi 15:22
tim: t
2 = x oczywiście
14 kwi 15:22
gukvizo:
14 kwi 15:30