Ciąg arytmetyczny
majkel: Dany jest ciąg arytmetyczny an, w którym
a3=15
a11= −17
Dla jakich 'n' zachodzi równość 7an=a1+a2+a3+....+an−1 ?
r policzyłem i CHYBA równa się −4.
14 kwi 10:41
majkel: pomyłka
r = −3.375
14 kwi 10:49
Bogdan:
r = −4
14 kwi 11:03
majkel: Do tego doszedłem w 1 poscie
14 kwi 11:13
Bogdan:
A potem zmieniłeś zdanie. Oblicz teraz a1
14 kwi 11:21
majkel: a1 = 23
14 kwi 11:23
Bogdan:
Dobrze.
Mając dane a1 = 23 i r = −4 wyznacz an−1 oraz an.
14 kwi 11:26
majkel: an = −4n + 27
14 kwi 11:29
majkel: an−1= −4n + 31
14 kwi 11:32
Bogdan:
Dobrze, an = 27 − 4n,
jeszcze an−1
14 kwi 11:32
majkel: jest juz
14 kwi 11:34
Bogdan:
Dobrze.
Podaj wzór na sumę (n − 1) wyrazów ciągu arytmetycznego, wiedząc, że liczba
składników tej sumy wynosi (n − 1), że a1 = 23 i że ostatni składnik sumy
an−1 = 31 − 4n
14 kwi 11:35
majkel: 189 − 28n = 23+....+31−4n
135−24n = ?
5?
14 kwi 11:44
Bogdan:
Podaj wyraźnie Sn−1 = .....
14 kwi 11:46
majkel: Nie wiem czy dobrze,
Sn−1= an2 − an /2
14 kwi 11:49
Bogdan:
Powinno być:
Sn−1 = 12 * (n − 1) * (a1 + an−1)
Wstaw swoje a1 oraz an−1 i wykonaj działania, czyli Sn−1 = dokończ
14 kwi 11:57
majkel: wyjdzie równanie kwadratowe
−2n2 + 29n − 27
Δ=625 = 252
x1=13.5 i x2= 1
Wiec 13 wyraz ciągu ?
14 kwi 12:21
majkel: ah, rysuje sie parabole i dla
n€(1;13) ?
14 kwi 12:30
Bogdan:
Sn−1 = 12(n − 1)(23 + 31 − 4n)
Sn−1 = (n − 1)(27 − 2n)
7(27 − 4n) = (n − 1)(27 − 2n)
Rozwiąż jeszcze raz to równanie, pamiętaj, że n € N+
14 kwi 12:40
majkel: równanie kwadratowe
2n2−57n+216=0
√Δ=39
x1=4.5
x2=24
Czyli wszystkie wartosci między 4.5 a 24? 5,6,7,8......23,24?
14 kwi 15:01
Bogdan:
Nie x1, x2 (w zadaniu nie występują oznaczenie x)
ale
n = 4,5 − nie spełnia warunków zadania, bo 4,5 nie należy do N+
lub
n = 24.
Odp.: Równość 7an=a1 + a2+ a3 + .... + an−1 zachodzi dla n =24.
14 kwi 15:26