pomoc
ja: mam do zrobieni zadnie kto pomoże
14 kwi 14:55
Coma13: ładne zadanie...ale za mało danych
14 kwi 14:56
ja: tylko to zadnie jest z wykresem le nie wiem jak go tu dać
14 kwi 14:57
Coma13: znajdź jakiś portal na którym możesz zamieszczać obrazki... to może być nawet Twój
fotoblog jeśli masz takowy...i podaj nam linka do zeskanowanego pliku...jeżeli potrafisz
to mozesz podać tutaj wzory funkcji które tam masz....albo narysować coś na forum...
14 kwi 14:59
Coma13: jesteś jeszcze

czekamy na wykres (tzn ja na pewno)
14 kwi 15:02
ja: zadnie brzmi N rysunku przedstawiono wykres funkcji kwadratowej f orz wykres funkcji
liniowej Podaj
) współrzędne punktów wspólnych wykresów funkcji f i g
b) rozwianie nierówności g(x)≤3
c) rozwianie nierówności g(x)≥f(x)
14 kwi 15:02
Coma13: no i jeszcze by się przydały wzory tych funkcji...jeśli dasz rade zarzucić wykres to
możesz liczyć na pomoc
14 kwi 15:04
ja: ale jak dać ten wykres
14 kwi 15:07
Coma13: wrzuć na jakąś strone internetową...
14 kwi 15:08
tim: vpx.pl
14 kwi 15:09
ja: ale jakiej
14 kwi 15:11
ja: http://www.vpx.pl/zdjecie,wykres12.html
14 kwi 15:14
Coma13: ale hardcore...myślałem że będą ładne miejsca przecięć osi X i Y
14 kwi 15:17
wiola: nom i
14 kwi 15:20
Coma13: wydaje mi się, że autorowi zadanie chodziło o pkt (−1;2) oraz (3,3) ale tutaj żadnej
pewności mieć nie można bo trudno to odczytać...
14 kwi 15:20
wiola: a to nie będzie (−1;−1) i (4;−1)
14 kwi 15:22
wiola: sorki nie n to zadnie patrzyłam
14 kwi 15:24
wiola: podpunkt b i c to jak
14 kwi 15:25
Coma13: trzeba wyznaczyć wzory funkcji...tylko tu jest znowu kwestia odczytania punktów z wykresu
14 kwi 15:30
tim: No właśnie trzeba, tylko jak?
14 kwi 15:32
Coma13: parabola przechodzi przez punkty (−1;2) (0;3) (3;3) jeśli ktos sie ze mną zgodzi to mogę
policzyć wzór funkcji
gorzej z prostą... powiedzcie mi przez które punkty ona przechodzi na pewno (−1;2) ale
potrzebuje jeszcze 2 punkt
14 kwi 15:32
tim: Nie zgodzę się na 3,3, bo to by było za proste... Bo wtedy by prosta, też przez 3,3, ale
to za banalne.
14 kwi 15:34
tim: wiola, to ty robiłaś ten rysunek?
14 kwi 15:35
Coma13: to zróbmy 2,8 oki ?
14 kwi 15:35
Coma13: ale to chyba nie jest zadanie na liczenie ułamków parabola
f(x) = ax2 + bx + c f(0) = 3 więc c=3
14 kwi 15:37
tim: To nawet nie jest 3...
14 kwi 15:37
wiola: nie robiłam tego wykresu
14 kwi 15:41
wiola: to jak w końcu
14 kwi 15:44
Coma13: Wiola załóż że osoba robiąca wykres się pomyliła...
naprawdę radzę przyjąć (−1;2) (0;3) (3;3)...
wtedy układ równań na parabolę wygląda tak:
2= a* (−1)2 + (−1)b + 3
3 = a *32 + 3b + 3
a na prostą:
2=−1 * a + b
3=3a + b
14 kwi 15:47
Coma13: to już rozwiążesz i dostaniesz wzory funkcji....
później zapiszesz g(x)≤3 i g(x)≥f(x) (dasz rade)
14 kwi 15:49
wiola: no zobaczymy czy dam
14 kwi 15:59
wiola: a parabol jaki ma wór ogólny
14 kwi 16:01
Coma13: y=ax2 + bx + c
14 kwi 16:03
wiola: 3 = a *32 + 3b + 3 a to do którego

czy to ciąg dalszy
14 kwi 16:06
Coma13: masz tutaj to
2= a* (−1)2 + (−1)b + 3 dla punktu (2,−1)
3 = a *32 + 3b + 3 dla punktu (3,3)
14 kwi 16:08
Coma13: rozwiązuje krok po kroku specjalnie dla Ciebie
14 kwi 16:08
wiola: i obliczyć mam to
14 kwi 16:09
Coma13: 2= a* (−1)2 + (−1)b + 3
2=1a − b + 3 //−2
0=a − b + 1
3 = a *32 + 3b + 3
3 = 9a + 3b + 3 // :3
1 = 3a + b +1 //−1
0=3a + b
14 kwi 16:12
Coma13: masz teraz układ
0=a − b + 1
0=3a + b dodajesz stronami
0=4a + 1 //−1
−1 = 4a // :4
a = −1/4
14 kwi 16:14
Coma13: 0=a − b + 1
b= a+1 = −1/4 + 1 = 3/4
14 kwi 16:16
wiola: 3/4 to jest co
14 kwi 16:18
Coma13: b=3/4
y=ax2 + bx = c
14 kwi 16:21
wiola: a=1/4 b 3/4
14 kwi 16:21
Coma13: b jest współczynnikiem... mam nadzieje że na razie wszystko inne rozumiesz...
14 kwi 16:22
Coma13: i c=3
14 kwi 16:22
Coma13: a = −1/4
14 kwi 16:22
wiola: i podstawić do wzoru
14 kwi 16:23
Coma13: współczynnik a<0 bo ramiona są w dół
14 kwi 16:23
wiola: niom wiem wiem ze−1/4
14 kwi 16:23
wiola: teraz do tego wzoru podstawić
14 kwi 16:25
Coma13: tak podstaw i otrzymasz wzór...na parabole...(przynajmniej się nauczysz pisać wzory na
podstawie wykresu)
14 kwi 16:26
Coma13: Bo czeka na Ciebie jeszcze jeden układ równań: (ten z funkcji liniowej)
2=−1 * a + b
3= 3a + b
14 kwi 16:27
wiola: niom właśnie wiem
14 kwi 16:28
Coma13: wzór na parabole y=−1/4x2 + 3/4x + 3
14 kwi 16:30
wiola: a za x podstawia się to −1
14 kwi 16:32
Coma13: tak...i wtedy możesz sprawdzić czy masz dobry wzór...
14 kwi 16:33
wiola: mi wyszło −3,5
14 kwi 16:34
Coma13: to masz źle
jeszcze raz policz
14 kwi 16:35
Coma13: (−1)2 = 1 przecież
14 kwi 16:36
wiola: 4
14 kwi 16:39
Coma13: y = −1/4 * (−1)2 + (3/4)*(−1) + 3 =
= −1/4 *1 − 3/4 + 3 =
= −1 + 3 = 2
14 kwi 16:41
wiola: aaa dzięki to teraz ta prost
14 kwi 16:43
Coma13: prawda
14 kwi 16:43
Coma13: a funkcja liniowa y=ax + b
2=−a + b
3 = 3a + b
14 kwi 16:44
Coma13: masz do wyboru metody przeciwnych współczynników lub podstawiania
14 kwi 16:44
wiola: czyli
14 kwi 16:45
Coma13: o lol....
dobra napisze i popatrzysz na to
14 kwi 16:47
Bronka^^: HEJ

obliczy mi to ktoś

Pole powieszchni całkowitej szejścianu wynosi 864cm
2 Oblicz jego objetość oraz sume
długości wszystkich krawedzi.
14 kwi 16:48
Coma13: 2=−a + b //*3
6=−3a + 3b
3= 3a + b
−3a oraz 3a to przeciwne współczynniki czyli możemy obustronnie dodać obie strony
równania
6+3 = −3a + 3a + 3b +b
9 = 0a + 4b 4b = 9 // :4 → b = 9/4 = 2,25
14 kwi 16:49
Coma13: Bronka V=6*a2 = 864 i kalkulator policzy
14 kwi 16:50
Coma13: Wiola wiesz skąd się to wzięło?
14 kwi 16:51
wiola: niom

to teraz co dalej
14 kwi 16:52
Coma13: teraz piszesz
3= 3a + b i podstawiasz obliczone b
3= 3a + 2.25
3a = 3 − 2,25 = 0,75
a = 0,25 oki
14 kwi 16:53
Kamila: Suma krawedzi ostrosłupa prawidłowego trujkątnego wynosi 36cm.Krawedź boczna ma
8cm.Oblicz objetość ostrosłupa
14 kwi 16:55
wiola: ok i teraz z a podstawic 0,25
14 kwi 16:55
Coma13: Kamila 3a=36cm − 8cm *3 = 12
3a − trzy boki
8cm * 3 bo masz 3 krawędzie boczne i każda ma tę samą dlugośc
i trójkątnego poproszę następnym razem
14 kwi 16:57
Coma13: Wiola y=0,25a + 2,25
14 kwi 16:58
wiola: y=ax + b do tego wzoru
14 kwi 16:59
Coma13: a teraz wróćmy do treści zadania....masz 2 wzory (parabola i prosta) zapisz te wszystkie
nierówności które musisz policzyć...
14 kwi 17:00
Coma13: y=0,25x + 2,25 tak musi być... dobrze kombinujesz już więc chyba juz umiesz
14 kwi 17:00
Coma13: b) rozwianie nierówności g(x)≤3
c) rozwianie nierówności g(x)≥f(x)
14 kwi 17:01
wiola: i to obliczyć

za y coś podstawić
14 kwi 17:02
Coma13: y to jest to samo co f(x) tylko pisalem y zeby bylo krócej i łatwiej
14 kwi 17:03
Coma13: która funkcja to g(x) parabola czy prosta
14 kwi 17:03
wiola: prosta
14 kwi 17:04
wiola: y=0,25x + 2,25 a z tym co mam zrobić ?
14 kwi 17:05
Coma13: no Wiolka śmiało muszę Cię trochę pomęczyć...ale robię to w nadziei że kiedyś Ty będziesz
pomagala innym
14 kwi 17:05
Coma13: masz zapisać g(x) = y= 0,25x + 2,25 bo to jest zapis tego samego
14 kwi 17:06
Coma13: a znowu f(x) =−1/4x2 + 3/4x + 3
14 kwi 17:06
wiola: no i co dalej
14 kwi 17:06
Coma13: prawda?
14 kwi 17:07
Coma13: b) rozwianie nierówności g(x)≤3 czyli 0,25x + 2,25≤3
14 kwi 17:07
Coma13: masz nierówność czyli w odpowiedzi otrzymasz jakiś przedział wartości...
14 kwi 17:08
wiola: niom a to drugie −1/4x2 + 3/4x + 3 ≥f(x)
14 kwi 17:08
Coma13: nie mogę ci wszystkiego napisać...
14 kwi 17:09
Coma13: a to drugie to:
g(x)≥f(x) czyli −1/4x2 + 3/4x + 3 ≥ 0,25x + 2,25
14 kwi 17:10
wiola: aha i trzebaa to obliczać
14 kwi 17:11
Coma13: taka rada żebyś przed rozwiązywaniem równania bądź nierówności najpierw usuwała ułamki
14 kwi 17:11
Coma13: to matematyka więc trzeba obliczyć
14 kwi 17:12
wiola: czyli jak masz 0,25x≤3−2,25
0.25x≤0,75/:0.25
x≤3
14 kwi 17:14
Coma13: 0.25x≤0,75 // *4 wychodzi to samo ale chyba łatwiej
14 kwi 17:16
Coma13: dzielenie przez ułamek jest fajne...ale nie polecam jak można mnożyć..

teraz to drugie równanie...zacznij od usunięcia ułamków czyli całość zrób //*4
14 kwi 17:17
wiola: a to co ja zrobiłam to dobrze
14 kwi 17:18
Coma13: dobrze
tylko miałaś trudniejszą metodę (tak ambitnie)
14 kwi 17:19
wiola: aha
14 kwi 17:20
wiola: a w tym drugim tak jest x
2*3x≥10−12 i co dalej pierwiastek
14 kwi 17:21
Coma13: Wiolu nie jest tak jak napisałaś... policz jeszcze raz i przepisz starannie
14 kwi 17:22
wiola: −1/4x2+3/4x+3≥0,25x+2.25?*4
−x2+3x+12≥1+9
14 kwi 17:24
Coma13: tak...teraz musisz stworzyć z tego równanie kwadratowe
14 kwi 17:26
Coma13: czyli wszystko na lewą stronę
14 kwi 17:26
wiola: −x2+3x+12≥10
−x2+3x≥10−12
−x2+3x−2≥0
14 kwi 17:28
wiola: −x
2+3x+12−10
14 kwi 17:28
Coma13: −x2+3x−2≥0 to jest najlepsze teraz delta Δ
14 kwi 17:29
wiola: Δ=1
14 kwi 17:33
Coma13: teraz 2 pierwiastki podaj
14 kwi 17:34
14 kwi 17:35
Coma13: narysujesz wykres i zaznaczysz przedział w którym parabola jest nad osią X lub ją
przecina... bo masz znak ≥
14 kwi 17:38
Coma13: Wiolka jestes?
14 kwi 17:40
wiola: jestem
14 kwi 17:41
Coma13: wiesz jak narysować parabole?
14 kwi 17:41
wiola: Δ dobrze obliczyłam
14 kwi 17:41
Coma13: Δ dobrze..powiedziałbym jakby byla źle
14 kwi 17:41
wiola: a co to te 54
14 kwi 17:42
Coma13: kliknij to link do wzorów
14 kwi 17:42
wiola: x1 i x2 trzeba obliczyć
14 kwi 17:43
Coma13: tak. narysować parabole... i powiedzieć kiedy y≥0 poczekałbym ale muszę iśc
14 kwi 17:44
wiola: aha a musze ta parabole rysowac
14 kwi 17:44
Coma13: ramiona muszą iśc w dół....wiec odpowiedzią będzie przedział miedzy x1 a x2
14 kwi 17:45
Coma13: teoretycznie nie musisz chodzi o to zebys orientacyjnie wiedziała jak przebiega
14 kwi 17:45
wiola: a jak oblicze x1 i x2 to tyle zadania
14 kwi 17:46
Coma13: x∈<x1;x2> (szczerze załamujesz mnie lekko ale od tego jest to forum)
14 kwi 17:48
wiola: aha dzięki
14 kwi 17:48
Coma13: ja lece bo musze trzymaj sie i ucz się matmy
14 kwi 17:49
wiola: pa

14 kwi 17:50