..
janek:

Na rysunku obok przedstawiomo trapez wpisany w okrąg..jaki jest obwód tego trapezu
14 kwi 09:35
tim: Nie ma nic więcej? Może podstawa leży na średnicy?
14 kwi 09:42
janek: to wszystko a podstawa leży niżej niż średnica...
14 kwi 09:44
tim: Która klasa?
14 kwi 09:49
tim: Jaki dział jeszcze
14 kwi 09:49
janek: 2 klasa gimnazjum.,,geometria

(wielokąty i okręgi)
14 kwi 09:51
tim: Hm... Ja też jestem w II GIM..

, ale aż muszę do książki zajrzęc
14 kwi 09:54
tim: A to nie jest przypadkiem, że koło jest w środku?
14 kwi 09:55
janek: no właśnie nie wiadomo jak tamten bok obliczyć a może on ma 5
14 kwi 09:55
janek: nie trapez jest wpisany w okrąg
14 kwi 09:57
tim: Napewno wszystko dobrze przepisałeś, narysowałeś? Rysunek jest przy zadaniu? Bo aż nie
wierzę.
Jakie wyd.
14 kwi 09:59
tim: Dobra już wiem
14 kwi 10:00
janek: nam to pani wydrukowała na kartce

a rysunek jest przy poleceniu
14 kwi 10:01
Bogdan:
Dzień dobry.
Pytania do janka:
1. Czy na rysunku podane są wymiary boków trabezu: a = 7, b = 4, c = 5 ?
2. Jak wyznacza się obwód figury, gdy znane są długości boków tej figury?
14 kwi 10:02
janek: witam Bogdan

a)tak
b)wszystkie boki trzeba dodać
14 kwi 10:03
tim:

Jak wiemy, kąty przeciwległe w czworokącie wpisanym w okrąg muszą dać 180
O. A także, że
kąty przy tym samym ramieniu [w trapezie] mają 180
O.
Katy A B C D
A + B = 180 B = 180 − A
B + D = 180 180 − A + D = 180 A = D
A + C = 180
C + D = 180
Z tego wynika, że jest to trapez równoramienny, i ramie ma 5
14 kwi 10:03
Bogdan:
Cześć tim
Ja też nie wierzę, że ....
14 kwi 10:03
tim: Bogdan, ja już tak
14 kwi 10:04
Bogdan:
No to dodaj długości boków, które masz.
14 kwi 10:04
janek: hehe to dobrze mówiłem


ob=21
14 kwi 10:05
Bogdan:
A co było janku trudnego w tym zadaniu?
14 kwi 10:06
janek: a mam jeszcze takie pytanka :
a)ile osi symetri ma pięciokąt foremny,ile ośmiokąt ,a ile 27−kąt foremny
b)czy na każdym rombie można opisać okrąg(wydaje mi się że nie)−
14 kwi 10:07
janek: nic trudnego
14 kwi 10:08
tim: a) Ile ma kwadrat, a ile pięciokąt for? Narysuj i policz.
b) Jaki warunek musi spełniać czworokąt, żeby mógł być wpisanym w okrąg.
14 kwi 10:12
Bogdan:
tim, przepraszam Cię, że się wtrąciłem, ale oczom nie wierzyłem, gdy zobaczyłem to
zadanie.
Przypominam dwa znane twierdzenia:
1.Okrąg można opisać na czworokącie wtedy, gdy sumy miar jego przeciwległych
kątów są równe 180o (α + γ = β + δ = 180o).
2. Okrąg można wpisać w czworokąt wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków
są równe (a + c = c + d).
14 kwi 10:15
tim: 1. Wiem, ale rozpisywałem jak wykorzystać

2. Nie przydatne tutaj.
14 kwi 10:16
janek:

a)kwadrat ma 4 osie symetri,
pięciokąt ma jedną
14 kwi 10:18
tim: Janek odpisz:
a) Ile ma kwadrat, a ile pięciokąt for? Narysuj i policz.
b) Jaki warunek musi spełniać czworokąt, żeby mógł być wpisanym w okrąg. [BOGDAN PODAŁ]
14 kwi 10:18
janek: b)Okrąg można wpisać w czworokąt wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków są równe
(a + c = c + d).
14 kwi 10:19
tim:

a) OK.
b) Pięciokąt FOREMNY

Ile ma?
14 kwi 10:19
janek: 5...
14 kwi 10:20
tim: b) Może źle sformuowałem pytanie. Jaki warunek musi spełniać czworokąt, żeby można było
na nim opisać koło. [czyt. wpisać czworokąt w koło]
14 kwi 10:20
tim: Czyli
kwadrat − 4
pięciokąt − 5
Jest taka zasada, że każdy czworokąt foremny, ma tyle osi symetrii ile boków
14 kwi 10:21
janek: b)sumy miar jego przeciwległych kątów są równe 180o (α + γ = β + δ = 180o). ..
14 kwi 10:23
janek: aha
14 kwi 10:23
janek: czyli nie na każdym mozna opisać okrąg
14 kwi 10:24
Bogdan:
Podałem
tim te dwa twierdzenia nie ze względu na ich
przydatność lub
nieprzydatność w zadaniach tu zamieszczonych, ale żeby o nich gimnazjalistom
przypomnieć przed rozpoczęciem działań przy podobnych zadankach.
14 kwi 10:27
Olcik15: Ja to mam w III
9 sty 18:51