jak wyliczyć dziedzinę logarytmu?
Monika: 1) y=log15−2x(3x+8)
14 kwi 20:14
Basia:
podstawa logarytmu musi być dodatnia i różna od 1
liczba logarytmowana musi być dodatnia
14 kwi 20:17
Monika: a jakieś przykładowe rozwiązania?
14 kwi 20:19
Eta:
logab to D: b>0 a>0 i a ≠ 1
zatem :
3x +8 >0 −−− to do liczby logarytmowanej
i
15 − 2x >0 i 15 − 2x ≠1 −−−− to do podstawy logarytmu
rozwiąż i podaj cz, wspólną rozwiązań jako odp:
14 kwi 20:21
Eta: Właśnie Ci Moniko podałam
14 kwi 20:22
Monika: dziękuję

choć aczkolwiek z matmy to kiepsko więc nawet nie wiem jak to rozwiązać do
końca
14 kwi 20:27
Basia: Moniko to są zwykłe nierówności z jedną niewiadomą.
Rozwiąż każdą oddzielnie i podaj wyniki.
Potem dokończymy.
14 kwi 20:30
Monika: nie wiem czy dobrze ale wyszło mi coś
x<7,5 i x=7
14 kwi 20:38
Basia:
z nierówności 15−2x>0 mamy x<7,5 dobrze
−−−−−−−−−−−
ale nie x =7 tylko x≠7
−−−−−−−−−−−
3x + 8 >0
3x > −8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz trzeba znaleźć część wspólną.
Zaznacz te rozwiązania na osi liczbowej i spróbuj zapisać przedział, który jest ich
częścią wspólną.
14 kwi 20:43
Monika: to żeby zaznaczyć to na osi nie trzeba liczyć x
1 i X
2
14 kwi 20:51
Basia:

część wspólna to (−
83;7,5)\{7}
inaczej: (−
83;7) u (7;7,5)
14 kwi 20:52
Monika: dziękuję
14 kwi 20:53