Rozwiazac zadania
Geber: oblicz granice jednostronne funkcji
a) f(x)=sgn(x2−1), x=0
b) f(x)=x−E(x), x=2
c) Oblicz asymptoty ukosne
x2+5x−3
f(x)=−−−−−−−−−−−−−
x2−4
d) wykazac z def.Heine'go ze funkcja okreslona wzorem f(x)=3−x / 1+x , X=1 jest ciagla
e)wykazac z def.Couchy'ego ze funkcja f(x)=sin x jest ciagla w kazdym punkcie swojej
dziedziny
14 kwi 12:35
Bogdan:
a) podstaw w miejsce x liczbę 0,
b) podstaw w miejsce x liczbę 2,
c) Jeśli w liczniku i w mianowniku jest x2, to brak asymptoty ukośnej,
d) i e) znajdź w jakiejś publikacji, np. "Rachunek różniczkowy i całkowy" − tom 1
Fichtenholza
14 kwi 13:10
Geber: moze jednak daloby sie troche jasniej przynajmniej pierwsze 3
14 kwi 13:25
Coma13: czy "sgn" to funkcja signum zwracająca znak
14 kwi 14:50
Geber: zebym ja to jeszcze wiedzial
14 kwi 22:13
Basia: Tak sgn to signum , ale nie zwraca znaku
1 dla x>0
sgn(x) = 0 dla x=0
−1 dla x<0
14 kwi 22:18
Basia:
| | f(x) | |
Funkcja ma asymptoty ukośne ⇔ lim(x→+ lub −∞) |
| istnieje i jest ≠0 |
| | x | |
| | x2 + 5x − 3 | |
U{f(x)}{x) = |
| = U{x2 + 5x − 3}{x3 − 4x) |
| | x(x2−4) | |
policz granice dla x→+(−)
∞
jest = 0 czyli funkcja nie ma asymptot ukośnych
14 kwi 22:22