Kombinatoryka
Viper: Kto mi pomoże zrobić zadanie!
W urnie są kule białe, czarne i zielone. Wiadomo, że jest trzy razy więcej kul białych
niż czarnych i 4 razy więcej kul zielonych niż czarnych. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania z tej urny kuli zielonej?
14 kwi 21:54
misia: Szukaj w postach!
Było rozwiązywane nie tak dawno!
14 kwi 22:00
Viper: Nie wiem czy znajdę...
14 kwi 22:04
Basia:
n − liczba czarnych
3n − liczba białych
4n − liczba zielonych
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8n − liczba wszystich
14 kwi 22:06
misia:
Napiszę Ci:
n −− ilość czarnych
3n −− ilość białych
4n −−− ilość zielonych
r−m jest ich 8n
mocΩ= 8n
A −− wylosowano kulę zieloną
mocA = 4n
P(A) = 48 = 12
14 kwi 22:10
Viper: Dziękuję za pomoc
14 kwi 22:11