Stereometria
codeine: WITAM POTRZEBUJE PILNEJ POMOCY:(


Ponieżej przedstawiam 2 zadania, które muszę rozwiązać, lecz nie wiem jak:(
1. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka jeżeli:
h=3
r=2
2. Oblicz objętość walca o średnicy 10 i przekątnej przekroju osiowego 12.
14 kwi 14:28
tim: A jakie są wzory na objętość i Ppc stożka?
14 kwi 14:29
Basia: Zajrzyj na strony
1002 i
1003. Podstaw do wzorów, bo wszystkie dane masz.
14 kwi 14:31
codeine: v stożka: 1/3 π r2 h
Pc stożka: π r l
Proszę o rozwiązanie, gdyż jestem zbyt zielony na tego typu zadania:(
14 kwi 15:20
tim: Masz wzór i dane. Podstawiasz i voila!
14 kwi 15:21
Basia: no to teraz wstaw do tych wzorów:
za r 2, za h 3
l liczysz z tw.Piragorasa
l2 = r2 + h2
i policz; to zwykłe mnożenie
14 kwi 15:24