Obliczanie wyrazenia
majkel: (x4/9 − x2/9)(x8/9 + x2/3 + x4/9). Liczba 'a' jest równa wartosci tego
wyrażenia dla x =4√27
Oblicz wartość 'a'.
Może ktoś mniej więcej wytłumaczyć jak to liczyc?
14 kwi 10:37
Bogdan:
Z wzoru skróconego mnożenia: (a − b)(a2 + ab + b2) = a3 − b3
Zastosuj ten wzór
14 kwi 10:51
majkel: Dwa razy liczyłem wyszło
x36/81 i x12/81
14 kwi 11:00
majkel: x = 4√27 = 271/4 i potem może i wyliczam ile jest równe a?
14 kwi 11:04
tim: (x4/9)3 = x4/3
14 kwi 11:04
majkel: a = 3?
14 kwi 11:08
tim: Mi wyszło 3 − √3
Bogdan podpowiedz.
14 kwi 11:10
majkel: 271/4 * 4/3 = 3√27 = 3?
14 kwi 11:13
tim: Oj, a
3 = 3
14 kwi 11:14
tim: Poczekaj
a = (x4/9)3 − (x2/9)3 ≠ 3
14 kwi 11:16
Bogdan:
a = 3 − √3, czyli a = 3 − 312
14 kwi 11:39
imię lub nich: a=(271/4)4/3 − (271/4)2/3 = 271/3 − 271/6 = 3 − 31/3 hm?
14 kwi 12:01
Bogdan:
x = 334
a = ((334)49)3− ((334)29)3 =
= 3 − 312
14 kwi 12:31
Bogdan:
271/6 = (33)1/6 = 33/6 = 31/2 a nie 31/3
14 kwi 12:33