graniastoslupy
M.: w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym pole powierzchni bocznej rowne jest sumie pol
obu podstaw. oblicz wartosc cos kata nachylenia przekatnej sciany bocznej do sasiedniej
sciany bocznej.
14 kwi 09:40
Basia:

podstawa jest tr.równobocznym o boku a
P
b = 3*a*H
d
2 = a
2 + H
2
| | 36a2+3a2 | | 39a2 | |
d2 = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |
| | a√3 | | √6 | | √3*√6 | | √6 | |
cosα = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 6 | | a√39 | | 6√3*13 | | 6√13 | |
14 kwi 15:01
tim: Uwielbiam, te beznadziejne wyniki...
14 kwi 15:03
Coma13: nie są beznadziejne.... beznadziejne są tylko symbole nieoznaczone.... np ∞∞
14 kwi 15:07
Basia: Też nie są beznadziejne. Ja je lubię.
14 kwi 15:26
M.: Basiu dziekuje.

moze zamienimy sie na jakis czas na mozgi czo?
14 kwi 16:20
M.: nie lubie ani graniastoslupow ani bryl
14 kwi 16:34
M.: a i mam takie pytanie jak wygladal graniastoslup prawidlowy czworokatny
14 kwi 16:39
M.: pytanie nie aktualne
14 kwi 16:46
Basia: Nie wiem czy Ci się opłaci. Też nie lubię stereometrii.
14 kwi 17:12
Kamila: Hej

rozwiaze to ktoś

Oblicz objetość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krawedż podstawy wynosi
a=12cm, a krawędź boczna ma 13cm.
14 kwi 17:19
Coma13: Kamila jaką figurą jest podstawa ostrosłupa
14 kwi 17:21
Kamila: nie wiem
14 kwi 17:23
Coma13: i jak policzyć pole podstawy.../?
14 kwi 17:23
Kamila: niewiem ja mam tylko karte zz zadaniami i nic wiecej
14 kwi 17:24
Coma13: ostrosłup prawidłowy czyli ma w podstawie sześciokąt foremny
14 kwi 17:25
Kamila: no dobra a jak to obliczyć...
14 kwi 17:26
Coma13: znajdź wzór na pole sześciokąta foremnego
14 kwi 17:27
Coma13: a ja rysuję przekrój bryły
14 kwi 17:27
Coma13:

AD = 12 i DB = 12
14 kwi 17:31
Kamila: P=a2√3 \4
14 kwi 17:31
Coma13: w polu powierzchni wystarczy podstawić do wzoru..trochę inwencji i znajdziesz wzór..
a wysokość policzysz z twierdzenia Pitagorasa gdyż masz trójkąt prostokątny
14 kwi 17:32
Kamila: acha... DZIEKI
14 kwi 17:33
Coma13: ale to co napisałaś to wzór na pole powierzchni trójkąta równobocznego a w sześciokącie
jest 6 takich trójkątów
14 kwi 17:34
Coma13: P=6* a2√3 / 4
14 kwi 17:37
Coma13: Kamila jestes może?
14 kwi 17:40
Kamila: jestem
14 kwi 17:45
Coma13: zrozumiałaś o co chodzi z polem powierzchni podstawy?
14 kwi 17:46
Coma13: wysokość policzysz.. H2 + 122 = 132
14 kwi 17:47
Kamila: no mniej wiencej....
14 kwi 17:47
14 kwi 17:49
Coma13: V = 1/3 * P * H ja ide sobie bo na mnie czas
14 kwi 17:50
Kamila: pa... i dzieki
14 kwi 17:51