równoległobok
Bartek: Witam ! proszę o rozwiązanie zadanka ...
W równoległoboku, w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego, kąt ostry ma
miarę 60o, a dłuższa przekątna ma długość 4 cm.
a) Oblicz długości boków równoległoboku
14 kwi 17:23
Bartek: 60 stopni i długośc 4√7
14 kwi 17:25
Basia: Podpowiadam
14 kwi 17:30
Basia:

AD = BC = a
AB = CD = 2a
AC = 4
√7
kąt BAD = 60 ⇒ kąt ABC = 120
z tw.cosinusów w tr.ABC wyliczysz a
14 kwi 17:34
Bartek: no właśnie robię tak i nie wychodzi. 4√7 / sin120 = 2a/sin30. Wynik jest inny niż w
odp. możliwe, ze bład jest.
Z tym, że ze wzorów redukcyjnych sin120 = √3/2
14 kwi 17:40
Basia:
1. Przekatna równoległoboku nie dzieli katów na połowy.
2. Z
tw.cosinusów nie sinusów
AC
2 = AB
2 + BC
2 − 2*AB*BC*cos120
| | 1 | |
(4√7)2 = (2a)2 + a2 − 2*2a*a*(− |
| ) |
| | 2 | |
112 = 4a
2 + a
2 + 2a
2
7a
2 = 112
a
2 = 16
a=4
−−−−−−−−−−−−−−−−−
AB = CD = 2*4 = 8
BC = AD = 4
14 kwi 17:56
Michuuuu: aaaaa no to chyba, że tak dzięki wielkie
14 kwi 17:57