POMOCY
Ania: Jeden z boków prostokąta jest o 3 cm dłuższy a drugi o 1 dm krótszy od boku pewnego
kwadratu.Pole prostokąta jest o 170 cm2 mniejsze od pola kwadratu.Oblicz obwód tego
prostokąta?
14 kwi 18:18
Basia: Pomagam
14 kwi 18:20
Basia:
a bok kwadratu
b,c boki prostokąta
b = a+3
c = a−10
Pkwadratu = a2
Pprostokąta = b*c = (a+3)(a−10)
Pprostokąta = Pkwadratu−170
podstaw za pola, wymnóż i przenieś na jedną stronę
dostaniesz równanie kwadratowe z niewiadomą a, które musisz rozwiązać
pamiętaj, że a>0
potem liczysz b i c
L = 2(b+c)
14 kwi 18:23