Pilnie proszę o pomoc!!!
Maniek: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 6 cm, kąt
nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni
14 kwi 17:20
Eta: Rysuję
14 kwi 17:34
Maniek: Nie wiem jak się odwdzięcze
14 kwi 17:37
Maniek:

mniej więcej coś takiego, krawędź podstawy ma 6 cm więc wzór na pole podstawy to wzór na
| | 63 | |
pole trójkąta równobocznego Pp= |
| +√2 mi wyszło że to jest równe 9√3cm2
|
| | 12 | |
Noo ale co dalej

?
14 kwi 17:42
Eta:
zatem:
13h
p=
√3 po podstawieniu za a = 6
H√3= tg60
o tg60
o =
√3
więc H=
√3*
√3 => H= 3
podstaw dane do wzoru na V =
13*a
2√3/4
oblicz to V
14 kwi 17:44
Eta:
Pp= a2√34 oczywiście!
14 kwi 17:46
Eta:
Maniek!, nie wiem skąd Ci się wziął
√2 
?
Odp: jest V = 9
√3 cm
3
14 kwi 17:49
Maniek: wiesz cienias jestem i nie wiem...
Dlaczego
H √3=tg60
0 

14 kwi 17:49
Maniek: Noo pierwiastek z 2 bo ja mam tu taki wzór... znaczy ja liczyłem to ze wzoru na
czworościan foremny...
dupek ze mnie...
WIELKIE DZIĘKI
14 kwi 17:51
Maniek: a wzór na ostrosłup: V=
P*H 3 jest dobry
14 kwi 17:54
Eta:
Jak nie wiesz dlaczego tg60
o =
H√3
bo H−−− wysokość , przyprostokatna przeciwległa kątowi 60
o
13h
p=
√3 −−− druga przyprostokątna (
| | przyprostokątna przeciwległa | |
tgα= |
| |
| | przyprostokatna przyległa | |
14 kwi 17:55
Eta: Tak , wzór jest właśnie taki
14 kwi 17:55
Maniek: Dzięki... a wzór
14 kwi 17:56
Maniek: mam jeszcze coś takiego...
(5m
2 − 4)(5m
2 + 6m + ...) = ... + 30m
2 − 24m − 16
Co wstawić w wykropkowane miejsca


14 kwi 18:10