Ciąg geo...
Seba: Wyznacz ciąg geometryczny jeśli:
a2+a3=−6, a4+a5=−24
a3−a1=9 , a5−a3=36
14 kwi 19:28
Eta: Podpowiadam
14 kwi 19:28
Eta: zapisz :
a
2 = a
1*q a
3 = a
1 *q
2 a
4 = a
1 *q
3 a
5 = a
1*q
4
podstawiając otrzymasz :
a
1 *q + a
1*q
2 = − 6
a
1*q
3 + a
1*q
4 = − 24
rozwiąż układ równań i oblicz a
1 i q
w drugim przykładzie podobnie!
Powodzenia
14 kwi 19:32
Seba: do tego momentu sam doszłem

gorzej z układem równań
14 kwi 19:33
Eta: Oooo kurczak wodny

wyłącz z drugiego q
2
czyli masz: q
2( a
1 *q + a
1*q
2)= − 24
to co w nawiasie to = − 6
więc masz: q
2 *(−6)= − 24 /: (−6)
q
2 = 4 => q= 2 lub q= − 2
dalej juz prosto wylicz a
1
dla obydwu
q
14 kwi 19:37
Seba: faktycznie dzięki
14 kwi 19:41
Eta: OK
14 kwi 19:42