logarytmy
Monika: log2 (11−x2)=2
14 kwi 20:22
xpt: Napisz jakie jest polecenie, bo z takiego logarytmu po prostu wszystko da się zrobić
14 kwi 20:23
Eta:
określ dziedzinę D: 11− x2 >0 −−− podaj przedziały
11− x2 = 22
oblicz x i to wszystko pamiętaj ,że xmusi nalezeć do D
14 kwi 20:24
Eta:
Xpt

to równanie logarytmiczne ! czyż nie?
14 kwi 20:25
Monika: rozwiązać równanie logarytmiczne
14 kwi 20:26
Eta:
czyli rozwiąz to równanie:
x2 = 11 − 4 => x2 = 7 => x1 = √7 x2 = − √7
podaj dziedzinę i sprawdź czy x1 i x2 należą do D
i pdaj odp:
14 kwi 20:30
xpt: Fakt. Masz rację η − coś to obżarstwo wielkanocne sprawiło, że nie zauważyłem znaku
równości :P
14 kwi 20:34
Monika: a skąd się wzięło w x1 √7
14 kwi 20:50