trygonometria
zośka: jak rozwiązać cos4α=1 dla α=<−2π,0> ?
14 kwi 17:15
Basia: Podpowiadam
14 kwi 17:22
14 kwi 17:22
Basia:
| | 2kπ | | π | |
cos4α=1 ⇔ 4α = 0+2kπ ⇔ 4α = 2kπ ⇔ α= |
| = k* |
| k∈C |
| | 4 | | 2 | |
dla k = 0 α=0 ∈ <−2π,0>
odpadają też wszystkie kolejne dla k=2,3,......
| | π | |
dla k=−1 α=− |
| ∈ <−2π,0> |
| | 2 | |
dla k=−2 α=−π ∈ <−2π,0>
| | 3π | |
dla k=−3 α=− |
| ∈ <−2π,0> |
| | 2 | |
dla k=−4 α=−2π ∈ <−2π,0>
odpadają też wszystkie kolejne dla k=−6,−7,...........
| | π | | 3π | |
czyli: α=0 lub α = − |
| lub α=−π lub α = − |
| lub α=−2π |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 17:29
zośka: dziękuję bardzo. tylko nie rozumiem przejścia w pierwszej linijce rozwiązania...
14 kwi 17:34
Basia: cosinus przyjmuje wartość 1 dla kąta 0 stopni
jest funkcją okresową czyli przyjmuje wartość 1 dla każdego 0+2kπ=2kπ
(bo 2π to okres zasadniczy tej funkcji)
stąd 4α=2kπ /:4
czy o to Ci chodziło ?
14 kwi 17:38
zośka: aha. już rozumiem

tak o to

jeszcze raz dziękuję
14 kwi 17:39