parametr
kaczor: dla jakiej wartości parametru a równanie: 3sinx+sin(x−π)=a+1 ma w przedziale <0,2π>
dokładnie 2 rozwiązania?
14 kwi 22:24
Bogdan:
Niech y = 3sinx + sin(x − π) − 1
y = 3sinx − sin(π − x) − 1
y = 3sinx − sinx − 1
y = 2sinx − 1
Narysuj na jednym układzie współrzędnych wykres y = 2sinx − 1
oraz wykres funkcji stałej y = a.
Oczywiście linia prosta y = a może zajmować dowolne położenia, wybierz te, w których
prosta y = a przecina wykres y = 2sinx − 1 w dwóch miejscach w przedziale <0, 2π>,
odczytaj z wykresów zakres a.
14 kwi 22:36
Basia: Można to po prostu policzyć
2sinx = a+1
14 kwi 22:41
Bogdan:
Zobaczysz, że dla:
a < −3 brak rozwiązań
a = −3 jest 1 rozwiązanie,
a € (−3, −1) są 2 rozwiązania,
a = −1 są 3 rozwiązania,
a € (−1, 1) są 2 rozwiązania,
a = 1 jest 1 rozwiązanie,
a > 1 brak rozwiązań
14 kwi 22:41
Bogdan:
Nawet wypadałoby policzyć, rysunek jest tylko ilustracją rozwiązania, ale warto
rysować, bo rysowane rozwiązanie łatwiej trafia do wyobraźni, a czasami rysunek
podsuwa rozwiązanie analityczne.
14 kwi 22:46
violka: czy rzeczywiście rysunek jest tylko ilustracją? A graficzna metoda rozwiązywania równań i
nierówności?
14 kwi 22:59
Basia: Nie jest uznawana poza poziomem szkolnym.
14 kwi 23:00
violka: ale w liceum można ją stosować?
14 kwi 23:02
Basia: Przede wszystkim dlatego, że jest nieścisła.
Spróbuj rozwiązać graficznie układ równań:
10x − 10y = −1
30x − 10y = 1
14 kwi 23:04
Basia: Tylko w określonych przypadkach. Na ogół w zadaniu jest wskazanie "rozwiąż metodą
graficzną".
A takie polecenie na ogół pada wtedy kiedy czegoś co jest potrzebne do rozwiązania
algebraicznego jeszcze nie znacie.
14 kwi 23:07
viola: zgadzam się z Tobą, że jest nieścisła, ale przecież uczy się tej metody jako jednaj z
wielu. W podręczniku do liceum wydawnictwo Matematyka z SENSEM są polecenia "rozwiąż
metodą graficzną układy równań"
14 kwi 23:08
viola: moim zdaniem ,jeżeli w przypadku tego konkretnego zadania z trygonometrii z wykresu
(banalny ten wykres) mozna wywnioskować liość rozwiązań to czemu tego nie robić? być
może nie mam racji. tylko się głośno zastanawiam
14 kwi 23:12
Basia: Ale dobierają je odpowiednio, tak żeby dały się prawidłowo rozwiązać. A nie każdy się da.
Patrz wyżej. Dlatego trzeba znać też inne metody. I w miarę możliwości unikać
graficznych.
Co nie znaczy "nie rysować". Rysunek zawsze (lub prawie zawsze) pomaga.
14 kwi 23:13
viola: to dziękuję za wyjaśnienie.
14 kwi 23:14
Basia: Można oczywiście. Jeden woli narysować wykres. Inny woli rozwiązać rachunkowo.
To kwestia upodobań, ale także świadomości kiedy można uzyskać na tyle dokładny wykres,
żeby rozwiązanie było na pewno poprawne.
14 kwi 23:16
Bogdan:
Nigdy nie uznaję rysunku za metodę rozwiązywania. Rysunek jedynie wspomaga
rozwiązanie. Sformułowanie: "rozwiąż metodą graficzną układ równań" uważam za
niewłaściwe, nie ma moim zdaniem metody graficznej, a podręczników zawierające
takie polecenia nie polecam, nawet jeśli jest to "Matematyka z sensem". Tym niemniej
zachęcam do sporządzania rysunków, one pomagają w zrozumieniu rozwiązania.
14 kwi 23:32
Basia: Zgadzam się z Tobą Bogdanie, ale teraz w szkołach średnich sporo zadań tak się
rozwiązuje.
Trudno to negować.
Było nawet dzisiaj takie zadanie:
albo zgadną gdzie jest punkt wspólny, albo odczytają z wykresu
algebraicznie na poziomie liceum tego nie rozwiążą
14 kwi 23:37
Bogdan:
No cóż, nie ma co utyskiwać, róbmy swoje Basiu. Dobrze, że jest takie forum, w którym
można swobodnie wypowiedzieć się i pokazywać porządną, jak sądzę matematykę.
14 kwi 23:54
Tim: Proszę o pomoc
Dany jest trapez prostokatny o kacie prostym przy wierzcholkach A,D. Wyznacz wspolrzedne
wierzcholka D trapezuABCD jezeli wiadomo ze A=(−2,1),B=(6,5), C(2,8). Wykaż ze kąt nachylenia
prostej AB do osi OX jest mniejszy od 45stopni.
9 gru 20:36