matematykaszkolna.pl
graniastosłup - pole powierzchni Kamil0s: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 10 i 12. Dłuższa przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45°. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
14 kwi 20:56
xpt: pomagam
14 kwi 21:04
xpt: rysunekABCD jest to romb stanowiący podstawe dolną graniastosłupa A'B'C'D' to podtsawa górna (nei ma oznaczenia B' bo by zaśmiecało rysunek) ∢ ACA' ma miarę 45o Odcinek |AC| to dłuższa przekątna podstawy Odcinek |A'C| to dłuższa przekątna graniastosłupa. Trójkąt AA'C jest trójkątem prostokątnym (∡CAA' ma miarę 90o). Drugi kąt ma miarę 45o. Trzeci kąt ma miarę 180o−(90o+45o)=45o. Więc jest to trójkąt równoboczny. Oznacza to tyle, że wysokość całego graniastosłupa H=12. Żeby obliczyć pole powierzchni bocznej potrzebujesz dlugości krawędzi rombu. Jest bardzo dużo sposobów, by je wyznaczyć, na pewno znajdziesz jakieś emotka No − to chyba wszystko z mojej strony, jeśli czegoś nie wiesz, nie rozumiesz to pytaj ;)
14 kwi 21:21
swirus:
 h 
walnij tgα45=

12 
a bok podstawy ma 61 a reszte juz powinienes obliczyć
14 kwi 21:21
swirus: W podstawie jest romb o przekątnych 10 i 12 a przekatne rombu dziela sie na pol i tworza trojkaty prostokątne. A wiec wyjmujemy z podst. trojkat prostokatny p przyprostokatnych 5 i 6 i liczymy z pitagorasa no i wychodzi jak u gory napisalem. A moze sie myle Niech ktos mnie poprawi bo ja jestem tylko uczniem
14 kwi 21:25
Kamil0s: no właśnie tak samo chciałem obliczyć bok rombu i tak samo mi wyszło jak Tobie 61 no czyli obliczamy pole boczne tym sposobem 4 * (61 * 12) ? dobrze rozumuję ? pole rombu wyniosło 60 dobrze mówię ? emotka
14 kwi 21:35
Kamil0s: czyżby wyniki wyszedł 4861 + 120 ? bo już się trochę z tym zadaniem pogubiłem emotka
14 kwi 21:36