| 1 | 1 | |||
a3= | a6= | |||
| 12 | 96 |
w pierwszym łatwiej tak:
a3 = 50 − a8 podstawiasz do drugiego:
(50 − a8)*a8 = 525
a82 −50a8 +525=0 Δ= 400 √Δ= 20
a8 = 35 lub a8= 15
to a3 =15 lub a3 = 35
tearz już łatwiej:
rozwiąż dwa układy równań:
a1 +7r = 35 lub a1 +7r= 15
a1 +2r = 15 a1 +2r = 35
otrzymasz dwa takie ciągi
1/ ciąg a1=7 r = 4
2/ ciąg a1= 43 r= − 4
obydwa spełniają ten w−k zadania
nieźle dzięki żebyś mógł jeszcze zrobić drugie zadanie
Jestem Kobitą
a nie facetem
zad2/ ładnie wychodzi:
Sn = (a1 + an)*n/2
| 4 +2n −2 | ||
zatem: | *n = 90
| |
| 2 |
| 2(1+n) | |
*n= 90
| |
| 2 |
wynik zgadza się teraz?