Twierdzenie Pitagorasa
BlackGirl: Zad.1
Obwód prostokąta jest równy 14 cm, a długości boków nierównoległych wyrażają się
kolejnymi liczbami naturalnymi. Oblicz długość przekątnej tego prostokąta.
Zad. 2
Wysokość trójkąta równobocznego jest równa 3cm. Oblicz obwód tego trójkąta.
Zad. 3 W trójkącie prostokątnym długość jednej przyprostokątnej jest równa 6 cm, a
długość przeciwprostokątnej jest o 2 cm większa od drugiej przyprostokątnej . Oblicz
obwód tego trójkąta.
Pomóżcie mi, proszę... z góry dzięki za pomoc
14 kwi 11:36
orest: wzor na wyskosc a=√3 /2 podstawiasz za a 3 i liczysz bok
14 kwi 11:43
BlackGirl: nie umie tego obliczyc
14 kwi 11:46
Bogdan:
1. Ty umiesz to obliczyć.
Jeśli długość krótszego boku wyraża się liczbą naturalną
a, to dłuższy bok prostokąta
jaką liczbą można wyrazić, wiedząc, że jest to kolejna po
a liczba naturalna ?
14 kwi 12:06
BlackGirl: No właśnie nie bardzo, pomóżcie mi chociaz w jednym zadaniu ....
14 kwi 15:53
SwiruS: obw=2a+2b
obw= 14
2a+2b=14
a=a
b=a+1
2a+2(a+1)=14
4a=12
a=3
Przekątną oznaczam jako c
bok a=3
bok b=4
32+42=c2
c=5
Przekątna = 5
14 kwi 16:10
14 kwi 16:15
SwiruS:

(x+2)
2=x
2+6
2
x=8
boki: 6,8,10 Obw= 24
14 kwi 16:24