Na rysunku podano pola trzech trójkątów. Podaj pola czwartego i piątego tzn.
wartości x i y.
Obliczyłem x ( wyszło mi 4 ), ale nie wiem jak obliczyć y . Proszę o Pomoc ( trójkąt
niejest prostokątny a liczby widniejące w środku to 2 , 3, 6 )
| 2 | 3 | ||
= | − nie wiem czy taka zaleznosc istnieje, ale wyglada jakby sie zgadzalo | ||
| 6 | x |
ksalak tez tak z początku myslałem, ale popatrz:
(kąty wierzchołkowe)
β=180o−α
sinβ=sin(180o−α)=sinα
2x=adsinα
6=cbsinα
12=absinα
4=cdsinα
dzielę 2 wyrażenie przez 4:
6 cb
−− = −−−−−
4 cd
6d=4b
d=2/3b
następnie 1 przez 3:
2x ad
−−−− = −−−−
12 ab
xb=6d
xb=6*2/3b
xb=4b
x=4
, ale nie wiem jak obliczyć y. Bardzo proszę kogoś o pomoc