prawdopodobieństwo
Łukasz: zad.1 W pierwszej urnie są 2 kule białe i 3 czarne, a wdrugiej urnie 3 białe i 5
czarnych. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadnie co najmniej pięć oczek, to losujemy kulę
z pierwszej urny, w przeciwnym wypadku losujemy kulę z drugiej urny. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
zad.2 Z talii 52−kartowej losujemy jedną kartę. Sprawdź czy zdarzenia A i B są
niezależne, gdy:
A − otrzymamy figurę,
B − otrzymamy kiera.
zad. 3 Rzucamy 7 razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dwa
razy szóstki.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
14 kwi 17:11
Basia:
ad.1
A − kula biała
B
1 − urna pierwsza
B
2 − urna druga
B
1nB
1=0
B
1uB
2=Ω
| | 2 | | 1 | |
P(B1)=P(wypadnie co najmniej 5 oczek) = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | 2 | |
P(A/B1) = P(biała z 1 urny) = |
| |
| | 5 | |
| | 3 | |
P(A/B2) = P(biała z 2 urny) = |
| |
| | 8 | |
P(A) = P(A/B
1)*P(B
1) + P(A/B
2)*P(B
2)
podstaw i policz
15 kwi 00:43
Basia:
ad3.
schemat 7 prób Bernouli'ego
1 próba = 1 rzut kostką
sukces: 6 oczek
porażka: 1,2,3,4,5 oczek
mamy policzyć prawdopodobieństwo dwóch sukcesów w 7 próbach
podstaw i policz
15 kwi 00:47
Łukasz: Dzięki Basiu.
15 kwi 16:12