STATYSTYKA - Odchylenie Standardowe
gustaf: Jaką liczbę należy dopisać do zestawu liczb 4,8,10,12, aby otrzymany zestaw pięciu liczb
miał odchylenie standardowe równe 4 ?
14 kwi 18:51
tim: O boże... Ile liczenia. Masz może wynik?
14 kwi 18:58
gustaf: w tym problem że nie

i nie wiem jak do tego dojść
14 kwi 19:02
tim: 1028 Poczytaj.
Czyli wariacja ma wyjść 16.
14 kwi 19:05
gustaf: to też wiem....ale co jak się do tego zabrać...?
jeszczem kombinowałem:
Ale nie wiem czy to dobre
14 kwi 19:16
tim: Czyli licznik wariacji ma wyjść 80. Spróbuj obliczyć ten licznik z jedną niewiadomą − x −
brakującą liczbą.
| | 4 + 8 + 10 + 12 + x | |
Średnia = |
| = y |
| | 5 | |
Wariacja = (4 − y)
2 + (8 − y)
2 + (10 − y)
2 + (12 − y)
2 + (x − y)
2 = 80
14 kwi 19:19
tim: Masz układ równań. Najpierw rozbij nawiasy, poscalaj y
2 osobno, y oraz liczby osobno i
| | 34 + x | |
podstaw za y −>> średnią = |
| |
| | 5 | |
14 kwi 19:21