parametr
zośka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań nierówności
(2m)/(3−x)>1 jest przedział (3,7).
14 kwi 17:21
Basia:
3−x≠0 ⇒ x≠3
ułamek jest >0 ⇔ (licznik i mianownik > 0) lub (licznik i mianownik <0)
(x+2m−3>0 i 3−x>0) lub (x+2m−3<0 i 3−x<0)
(x>3−2m i x<3) lub (x<3−2m i x>3)
x∈(3−2m;3)u(3;3−2m)
ponieważ zbiorem rozwiązań ma być przedział (3,7) ⇒
3−2m=7
wtedy x∈(7;3)u(3,7) = zbiór pusty u (3,7) = (3,7)
czyli
−2m = 4
m = −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14 kwi 17:44
zośka: dziękuję za pomoc
14 kwi 17:56