logarytmy
zuzza: Oblicz sumę wszystkich liczb podzielnych przez 3 które spełniają nierówność
log22n+log44n+log88n<14
14 kwi 17:59
Basia: Pomagam
14 kwi 18:04
Basia: | | logcb | |
Korzystamy z wzoru: logab = |
| |
| | logca | |
| | log2(4n) | | log2(4n) | |
log4(4n) = |
| = |
| |
| | log24 | | 2 | |
| | log2(8n) | | log2(8n) | |
log8(8n) = |
| = |
| |
| | log28 | | 3 | |
| | log2(4n) | | log2(8n) | |
log2(2n) + |
| + |
| <14 /*6 |
| | 2 | | 3 | |
6log
2(2n) + 3log
2(4n) + 2log
2(8n) <84
6*[ log
22 + log
2n] + 3*[ log
24 + log
2n] + 2*[ log
28 + log
2n ] < 84
6*[ 1 + log
2n ] + 3*[ 2 + log
2n ] + 2*[3 + log
2n ] < 84
6 + 6log
2n + 6 + 3log
2n + 6 + 2log
2n < 84
11log
2n < 84−18= 66
log
2n < 6
n<2
6
n∈N
n jest podzielne przez 3 czyli n = 3k k∈C
+
a
k = 3k jest ciągiem geometrycznym: a
1=3 q=3
3k<2
6=64
k≤21
Twoja suma to S
21 ciągu {a
k}
znajdź wzór na S
n ciągu geometrycznego
zapisz S
21 i oblicz
14 kwi 18:19
zuzza: ok. nie takie trudne jak myślałam. tylko wychodzi kosmiczna liczba

chyba można to
zostawić w ułamku, prawda?
14 kwi 18:43
Basia: Wg mnie jak najbardziej. Przecież nie będziesz liczyć 321
14 kwi 18:44