Trapez
13LateK: as oto drugie ale to juz wogóle Koniec jest...
Podstawy trapezu mają długość 10 i6. Suma miar kątów przy dłuższej podstawie wynosi
90cm. oblicz długośc odcinka łączącego środki podstaw...
14 kwi 15:58
tim: Inaczej oblicz wysokość
14 kwi 16:05
tim: Tfu cofnij.
14 kwi 16:05
tim: Chyba 90O.
14 kwi 16:06
Basia: Nie Tim. Nie zawsze odcinek łączący środki podstaw trapezu jest wysokością.
14 kwi 16:11
tim: Wiem. Skapnąłem się
14 kwi 16:11
13LateK: no tak 90 stopni.. .ale wie ktos jak to rozwiązac?
14 kwi 16:18
Basia:
Przedłuż ramiona trapezu. Dostaniesz trójkąt prostokatny.
A zresztą narysuję. Cierpliwości
14 kwi 16:36
13LateK: jak to.... nie dostae trójkąta prostokątnego... żaden kąt nie ma 90
14 kwi 16:45
Coma13: suma kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi 1800
jeżeli przy podstawie masz 900 to trzeci kąt musi mieć 180−90=900
14 kwi 16:46
Basia:

kat BAS = α
kat BAS + kąt ABS = 90 ⇒ kąt ABS = 90−α
kąt ASB = 180 − α − (90−α) = 180−α−90+α=90
| | |CD| | | 6 | | 3 | |
tr.DSC ~ tr.ASC w skali s = |
| = |
| = |
| |
| | |AB| | | 10 | | 5 | |
stąd:
| | 3 | |
tr.DSN ~ tr.ASN w skali s= |
| ⇒ |
| | 5 | |
SM − środkowa tr. ASB
M − środek AB ⇒
|DN| = 3 ⇒ N środek CD
czyli szukamy |MN|
SM jest środkową w tr.prostokatnym ASB czyli promieniem okręgu opisanego na tym trójkącie
SN jest środkową w tr.prostokatnym DSC czyli promieniem okręgu opisanego na tym trójkącie
|SN|=3
|MN| = |SM|−|SN| = 5−3 = 2
14 kwi 16:53