prawdopodobieństwo
kasia: dany jest zbiór { 0,1,2,3,4 }. Wylosowano 3 razy po jednej liczbie ze zwracaniem i w
kolejności losowania zapisano jako współczynniki a,b,c funkcji y=ax2+bx+c. Oblicz
prawdopodobieństwo, że zapisana w ten sposób funkcja jest trójmianem kwadratowym,
którego wykres jest symetryczny względem osi OY
14 kwi 11:15
Jacek Karaśkiewicz: Aby f(x) = ax
2 + bx + c spełniała warunki, musi być:
1) a ≠ 0
2) f(x) parzysta, czyli f(x) = f(−x) ⇒ ax
2 + bx + c = ax
2 − bx + c ⇔ b = −b ⇒ b = 0
A więc 'a' można wybrać na 4 sposoby, 'b' na jeden sposób, a 'c' na 5 sposobów.
| | 4 * 1 * 5 | |
Prawdopodobieństwo wynosi więc: |
| = 0.16 |
| | 53 | |
14 kwi 11:44
KAMAB: wyznacz zbioryA⋃B A⋂B A↘B B↘A JESLI A=(−4,4> B=(3;+∞)
1 maj 22:30