OKRĄG
13LateK: Witam oto pierwsze zadanie w którym wiem o co chodzi ale nie wiem jak to zrobić.
Dane sa punkty A=(3,0) i B=(−3,0). Wyznacz krzywą (jej równanie), utworzoną przez
wszystkie punkty płaszczyzny, których odległośc od punktu A, jest dwa razy większa niz
odległosć od punktu B. Jaką figure opisuje krzywa?
Już wiem że okrąg, ale jak to zrobić?
14 kwi 15:56
Basia:
P(x,y)
|AP|=√(x−3)2+(y−0)2 = √(x−3)2 + y2
|BP|=√(x+3)2+(y−0)2 = √(x+3)2 + y2
|AP|=2|BP|
√(x−3)2 + y2 = 2*√(x+3)2 + y2 obustronnie podnosimy do kwadratu
(x−3)2 + y2 = 4*[ (x+3)2 + y2 ]
(x−3)2 − 4(x+3)2 = 3y2
(x−3)2 − [2(x+3)]2 = 3y2
[(x−3)−2(x+3)]*[(x−3)+2(x+3)] = 3y2
(−x−9)(3x+3) = 3y2
−3(x+9)(x+1) = 3y2
y2 = −(x+9)(x+1)
y2 = −x2 − 10x + 9
x2 + 10x + y2 + 9 = 0
(x+5)2 − 25 + y2 + 9 = 0
(x+5)2 + y2 = 16
14 kwi 16:07
13LateK: a podobnie robiłem... dzięki wielkie... Na mature się przyda^^
14 kwi 16:16