Wielomian
PinkBunny: Wyznacz pierwiastki wielomianu
W(x)=8x3−36x2+46x−15
14 kwi 18:20
Basia: Na pewno dobrze przepisałeś ? Coś mi się tu nie zgadza !
14 kwi 18:41
PinkBunny : hehe tak

mi też nic nie wychodzi
14 kwi 18:44
PinkBunny : haha doszłam sama

wyraz jest podzielny przez 1/2
14 kwi 18:49
tim: Prosimy Basię o pomoc merytoryczną przy poście
13618
14 kwi 18:50
Eta: Tu będą :
Pierwiastki wymierne to x= 12 x = 52 x = 32
sprawdź W( x1) W(x2) W(x3)
14 kwi 18:51
PinkBunny : a jak to zrobiłeś eta bo mi głównie chodzi o rozwiązanie
14 kwi 18:53
Basia: Nic innego nie pozostaje jak szukać wg zasady ze strony
121
dzielniki 15: p=1,3,5,15
dzielniki 8: q=1,2,4,8
pierwiastkiem wymiernym może być każdy ułamek postaci
pq
ponieważ W(0)=−15<0 a W(1)=8−36+46−15=3>0
jakiś pierwiastek musi być w przedziale (0,1) czyli trzeba sprawdzić
12 14 18 34 38 58
(całkowitych nie ma sprawdzałam)
licz bo nie ma innego wyjścia
jak znajdziesz pierwszy już będzie łatwo
14 kwi 18:55
Basia: Nic innego nie pozostaje jak szukać wg zasady ze strony
121
dzielniki 15: p=1,3,5,15
dzielniki 8: q=1,2,4,8
pierwiastkiem wymiernym może być każdy ułamek postaci
pq
ponieważ W(0)=−15<0 a W(1)=8−36+46−15=3>0
jakiś pierwiastek musi być w przedziale (0,1) czyli trzeba sprawdzić
12 14 18 34 38 58
(całkowitych nie ma sprawdzałam)
licz bo nie ma innego wyjścia
jak znajdziesz pierwszy już będzie łatwo
14 kwi 18:55
Eta:
Tak jak pisałaś W(
12) = 0
podziel :
8x
3 −36x
2 +46x −15 : ( x −
12) = 8x
2 − 24x +10
− 8x
3 +12x
2
−−−−−−−−−−−−−−
= −24x
2 +46x
24x
2 −36x
−−−−−−−−−−−−
= 10x − 15
− 10x +15
−−−−−−−−−−−−−−
= =
a dalej delta! i x
1 x
2 oblicz i tyle wyjdzie

Pozdrawiam
14 kwi 18:57
PinkBunny: ale mi jakoś inaczej x z delty wychodzą

nie wiem czemu
14 kwi 19:03
PinkBunny: a widzę różnice u mnie jest 8x2−32x+30
14 kwi 19:03
PinkBunny: tyle że to ty masz błąd
14 kwi 19:05
Bogdan:
Zastosujmy do dzielenia schemat Hornera:
| 8 −36 46 −15
| 4 −16 15
−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
12 | 8 −32 30 0
8x2 − 32x + 30 = 0, dzielimy obustronnie przez 2
4x2 − 16x + 15 = 0, Δ = 256 − 240 = 16,
x = 128 = 32 lub x = 208 = 52
14 kwi 19:21
Candy : Horner

nie wiem co to

ale jest na tablicy matematycznej hmm

twoja odpowiedź jest
dobra
14 kwi 19:24
Eta: Witam Bogdanie!
Jaka to różnica , czy Horner, czy zwykłe dzielenie
14 kwi 19:26
Basia: Dla mnie żadna Eto! Teoretycznie trudniej się pomylić. Ale ja wolę dzielenie!
14 kwi 19:29
Candy: 
hmm => jakaś tam różnica jest
14 kwi 19:31
Bogdan:
Witam Eto.
Wynik jest ten sam, ale można go otrzymać szybciej i w krótszym czasie, stosujemy
w schemacie Hornera mniejszą liczbę przekształceń, są tu same liczby (nie występują
zmienne literowe, które często liczących deprymują), rachunki są prostsze i jest
mniejsza szansa na rachunkowy błąd.
14 kwi 19:32
Eta: Ja też wolę starą jak świat metodę dzielenia pisemnego!
14 kwi 19:33
Eta:
A ja lubię "antyki"
14 kwi 19:34
Candy : no dobra ale na maturze można tak zrobić
14 kwi 19:34
Bogdan:
Zresztą proszę porównać w tym poście zwykłe dzielenie (ile miejsca zajęło)
z dzieleniem schematem Hornera (mała i prosta tabelka).
14 kwi 19:35
Basia: Oczywiście można i tak, i tak.
14 kwi 19:35
Eta: OK

.... nie "kruszmy kopii" bo i po co ?
Pozdrawiam Ciebie Bogdanie i metodę Hornera
14 kwi 19:39
Bogdan:
Myślę, że warto w takim forum prezentować różne sposoby, metody i algorytmy
działań matematycznych. Każdy potrzebujący rozwiązania wybierze to, co uzna za
najlepsze dla siebie i z tą myślą wskazałem na schemat Hornera, który jest alternatywą
dla zwyklego dzielenia. Uczeń jednak powinien znać obie te metody i każdą z nich
można zastosować podczas matury.
Pozdrawiam również
14 kwi 19:46