:)
Ania: Jeden z boków prostokąta jest o 3 cm dłuższy a drugi o 1 dm krótszy od boku pewnego
kwadratu.Pole prostokąta jest o 170 cm2 mniejsze od pola kwadratu.Oblicz obwód tego
prostokąta?
14 kwi 18:00
ksalk:
a − krotszy bok prostokata
b − dluzszy bok prostokata
x − bok kwadratu
a + 10 = x
b − 3 = x
a + 10 = b − 3
b = a + 13
ab + 170 = x2
a(a + 13) + 170 = (a + 10)2
a2 + 13a + 170 = a2 + 20a + 100
−7a + 70 = 0
−7a = −70
7a = 70
a = 10 cm
b = a + 13 → b = 23 cm
L = 2(a + b) = 2 * 33 = 66 cm
14 kwi 18:16
Jack: x− długość dłuższego boku prostokąta
y−długość krótszego boku prostokąta
musisz rozwiązać
układ równań x−3=y+10
(y+10)2=xy+170
14 kwi 18:29
Ania: Dzięki
14 kwi 18:40