Ciąg
Candy: Trzy liczby,których suma wynosi 78, a iloczyn liczb skrajnychjest równy
595 tworzą rosnący ciąg arytmetyczny.
Znajdź te liczby
A więc
3
a1+3r=78
ale z tym skrajnymi liczbami nie łapie
14 kwi 19:02
Eta: Podpowiadam
14 kwi 19:10
Eta:
pierwsze można jeszcze skrócić przez 3
masz:
a1 +r = 26 => a1 = 26 − r
drugie prosto : a1 *a3 = 595 bo to są skrajne ( a1 i a3)
podstawiając za a1 masz:
( 26 − r)( a1 +2r)= 595
czyli ( 26 − r)( 26 +r)= 595
676 − r2 = 595
to r2 = 81 => r= 9 lub r = −9
podstawiając a1 = 26 − 9 = 17 lub a1 = 26 +9 = 35
to a2 = 17 +9 = 26 lub a2 = 35 − 9 = 26
a3 = 26 +9 = 35 lub a3 = 26 − 9 = 17
więc szukane liczby to:
17, 26, 35 lub 35, 26, 17
14 kwi 19:18
Candy : wielkie dzięki
14 kwi 19:20
Eta: OK
14 kwi 19:20
Eta: Dodam jeszcze< bo nie doczytałam,że ciąg ma być
rosnący
więc odp: jest ta druga
35, 26, 17
14 kwi 19:22
Candy : hehe zabawne bo mam odpowiedź tą pierwszą
14 kwi 19:23
Eta:
Trzeba zatem przyjąć
r= 9 −−−− bo wtedy ciąg jest rosnący !
napisz tak w zadaniu
14 kwi 19:24
14 kwi 19:25