Równanie kwadratowe z parametrem.
jasio: Dla jakiego parametru P iloczyn miejsc zerowych funkcji f(x)=x
2+3x−p
2+2p jest równy
mniejszemu pierwiastkowi równania (3−
x2)(2x−p)=0
Ten kto mi wytłumaczy jak to zrobić jest dla mnie bogiem
14 kwi 21:22
Basia: Liczę
14 kwi 21:49
14 kwi 21:56
Basia:
f(x) = x
2 + 3x + (2p−p
2)
Δ = 3
2 − 4*1*(2p − p
2) = 9 − 8p + 4p
2
Δ ≥ 0
4p
2 − 8p + 9 ≥ 0
Δ
1 = (−8)
2 − 4*4*9 = 64 − 36*9 = 64 − 324 < 0
czyli 4p
2 − 8p + 9 > 0 dla dowolnego p
| | c | | 2p−p2 | |
x1*x2 = |
| = |
| = 2p − p2 |
| | a | | 1 | |
rozwiązujemy drugie równanie:
3 −
x2 = 0
x2 = 3
x = 6
−−−−−−−−−−−
2x − p = 0
2x = p
x =
p2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1. 6 <
p2 ⇔ 12 < p ⇔ p > 12
wtedy:
2p − p
2 = 6
−p
2 + 2p − 6 =0 /*(−1)
p
2 − 2p + 6 = 0
Δ=(−2)
2−4*1*6 = 4−24=−20
równanie nie ma rozwiązania
2.
p2 < 6 ⇔ p < 12
wtedy:
−p
2 + 2p =
p2 /*2
−2p
2 + 4p = p
−2p
2 + 3p = 0
p(−2p+3) = 0
p = 0 lub −2p+3=0
−2p = −3
p =
32
odp. p=0 lub p=
32
jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj
14 kwi 22:02
jasio: za bardzo pomieszane
14 kwi 22:02
jasio: zaraz obczaje i powiem czy kapuje
14 kwi 22:03
Basia: Jasiu najpierw czytaj, potem myśl, potem pytaj !
14 kwi 22:04
jasio: hm, nie rozumiem tej części po wyliczeniu równań:
1. 6 < p2 ⇔ 12 < p ⇔ p > 12
skąd to 6 i 12 się wzięło?
14 kwi 22:17
jasio: no i dlaczego jak liczymy tą drugą deltę to od razu zakładamy, że jest ona ≥ 0
14 kwi 22:21
Basia: Nie zakładamy
4p2 − 8p + 9 ≥ 0
Δ1 liczymy
Δ1 = 64 − 4*4*9 < 0
stąd wynika, że y=4p2 − 8p + 9 nie ma miejsc zerowych a ponieważ a=4>0
ramiona paraboli skierowane są do góry czyli funkcja y = 4p2 − 8p + 9
cały czas (czyli dla każdego p) przyjmuje wartości dodatnie
czyli żadne ograniczenia stąd nie wynikają
a żądamy żeby Δ=4p2 − 8p + 9 była ≥ 0 bo tylko wtedy pierwsze równanie ma pierwiastki,
albo dwa różne dla Δ>0, albo jeden dwukrotny dla Δ=0
dla Δ<0 pierwsze równanie nie ma pierwiastków co jest sprzeczne z treścią zadania
14 kwi 22:53
jasio: Już wszystko rozumiem, dzięki wielki

mam jeszcze parę innych zadań, których nie
rozumiem, ale chyba lepiej będzie jak zrobię nowy wątek
15 kwi 07:15