funkcje wymierne
Magda: ponownie ja
Muszę rozszerzyć ułamki tak aby otrzymać wyrażenia o podanych mianownikach
3x
−−−− = −−−−−−
4 16x
Myśle, że można to zrobić na proporcje ale czy będzie poprawnie?
np. tak t=(3x razy 16x) podzielic przez 4 = 12x
14 kwi 09:18
tim:
| | 3x * 16x | |
t = |
| <−−− Dobrze, ale zły wynik  |
| | 4 | |
14 kwi 09:19
Magda: dlaczego zły wynik/
14 kwi 09:21
Magda: 12x2
14 kwi 09:21
tim: A policz t i zobacz ile wyjdzie.
3x * 16x = ... Ile to będzie?
14 kwi 09:21
Magda: czy ten dobry?
14 kwi 09:21
tim: No i teraz ok. 12x2.
14 kwi 09:22
tim: Można też:
Ile pomnożono mianownik 4, żeby wyszło 16x [o 4x]
Licznik także mnożymy przez 4x i mamy 12x2
14 kwi 09:28
Magda: a jak zrobić taki przykład
2
−− = −−−−−−−−
x x2−4x
14 kwi 09:34
tim: 1.
I teraz x
2 − 4x można zapisać jako x(x − 4).
Spróbuj dalej.
14 kwi 09:36
Magda: naprawde nie wiem
14 kwi 09:39
tim: 1.
| | 2x (x − 4) | |
t = |
| Skróć x. |
| | x | |
2. Metoda II.
Ile razy pomnożono x, żeby wyszło x(x − 4)?
14 kwi 09:41
Magda: 2
14 kwi 09:45
tim: Co dwa?
14 kwi 09:46
Magda: a jak w tej pierwszej metodzie skrócić x?
14 kwi 09:50
tim: Zostanie. 2 (x − 4)
14 kwi 09:52
Magda: ax pomnożono jeden raz aby wyszlo x(x−4)
14 kwi 09:54
Magda: a jak zrobić ten przykład?
x+2
−−−−−− = −−−−−−−−−
x2−x x3−x
14 kwi 10:14
tim: Bogdan, da się skrócić?
14 kwi 10:21
tim: Da się.
Już pokazuję.
14 kwi 10:22
tim: Magda.
| | (x3 − x)(x + 2) | |
t = |
| = |
| | x2 − x | |
| x(x2 − 1)(x + 2) | |
| = x skracamy |
| x(x − 1) | |
U(x
2 − 1
2)(x + 2)}{(x − 1)} = wzór skróconego mnożenia
U((x + 1)(x − 1)(x + 2)}{(x − 1)} = skracamy (x − 1)
t = (x + 1)(x + 2) =
x
2 + 2x + x + 2 =
x
2 + 3x + 2
14 kwi 10:24
tim: | (x2 − 12)(x + 2) | |
| = wzór skróconego mnożenia |
| (x − 1) | |
| (x + 1)(x − 1)(x + 2) | |
| = skracamy (x − 1) |
| (x − 1) | |
t = (x + 1)(x + 2) =
x
2 + 2x + x + 2 =
x
2 + 3x + 2
Poprawka.
14 kwi 10:26
tim: Tam zamiast 12 to 1
2. Zbyt rano dla mnie
14 kwi 10:26
Magda: chce zapytać czy dobrze zrobiłam
3 3x2
−− = −−−−−−
5x
wyszło 5x3
14 kwi 10:53
tim: Tak
14 kwi 10:54
Magda: a jak zrobić ten przykład
9−x 81−x2
−−−−− = −−−−−−−−−
3
14 kwi 11:58
Magda: wyszło mi 27+3x czy dobrze?
14 kwi 12:41
John: Dobrze.
14 kwi 12:44