matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.3.2016
Zadania
Odp.
5
Jadwiga14:
9
p
(x)−8*3
p
(x)−9=0
2
jarzębina:
Pokazać że w trójkącie prostokątnym zachodzi a+b = 2(r+R)
1
Przemysław:
1. Co to jest operator? (doszedłem, że operatorami liniowymi nazywa się endomorfizmy liniowe, a endomorfizm to przekształcenie ciała w siebie samego
)
15
PrzyszlyMakler:
2
1.Dany jest ciąg geometryczny a
1
= 9 q=
Suma wszystkich wyrazów tego ciągu o indeksach
3
parzystych wynosi więc? a
2
= 6
2
stasio:
funkcja f(x)=1/2 x+1 ile ma miejsc zerowych
7
xxxy:
2
11
Oblicz wartosc wyrazenia sin(
π) + cos(
) π
3
3
1
Eustachy:
Kuba strzela do tarczy. Jeśli trafia w tarczę to uzyskuje 5 punktów lub 8 punktów lub 10 punktów. W czasie ostatniego strzelania uzyskał 10 punktów tyle samo razy co 8 punktów.
6
Bogdan:
4
1
Uzasadnij, że liczby
,
,
√
5
−5 w podanej kolejności tworzą
√
5
− 1
√
5
+ 2
ciąg arytmetyczny.
1
ijum:
PYTANIA Z STATYSTYKI MATEMATYCZNEJ?
4
Szymon:
:::rysunek::: Oblicz promień okręgu opisanego w trójkącie:
7
polis:
Mam problem z naszkicowaniem wykresu:
2
|x|−1
najpierw mam narysować:
1
Oskar:
Kuba strzela do tarczy. Jeśli trafia w tarczę to uzyskuje 5 punktów lub 8 punktów lub 10 punktów. W czasie ostatniego strzelania uzyskał 10 punktów tyle samo razy co 8 punktów.
9
Slavko:
Wyznacz te wartości parametru a dla których równanie 4 rozwiązania
3
MB:
Liczby x,y,z tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli trzecią liczbę zwiększymy o 48 to otrzymamy ciąg geometryczny. Jeśli drugi wyraz nowego ciągu zwiększymy dwukrotnie, a trzeci wyraz nowego
0
daga:
Spółka wykazała następujące wyniki działalności: −przychody ze sprzedaży 200 000 zł
30
PrzyszlyMakler:
Zadanie z matury operonu, które mi sprawiło trudność. Niestety w całym internecie nie ma do tego klucza, więc zdaję się na Was. : )
0
kasia:
W graniastoslupir prawidłowym czworokatnym przekątna ściany bocznej ma długość 5 cm i tworzy z przekątna graniastosłupa .wychodzaca z tego samego wierzchołka kat 30. Oblicz objętość
0
basia:
Ściany boczne graniastosłupa prawidłowego szczesciokatnego są kwadratami o polu równym 3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa oraz długości jego
0
basia:
Ściany boczne graniastosłupa prawidłowego szczesciokatnego są kwadratami o polu równym 3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa oraz długości jego
8
Gapa:
Rozwiąż równanie sin
x
2
+ cos
x
2
=
√
2
sinx Ma ktoś pomysł?
19
mppl:
Pytanie o wzór
3
Oskar:
Kuba strzela do tarczy. Jeśli trafia w tarczę to uzyskuje 5 punktów lub 8 punktów lub 10 punktów. W czasie ostatniego strzelania uzyskał 10 punktów ty le samo co 8 punkt w. Łącznie
4
ghgh:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1567.html dlaczego oblicza sie jeszcze log
√
2
/2z16
6
edyta:
Jaką objętość będzie miał sześćiokąt foremny którego jeden bok wynosi 10 cm a grubość 2 cm ?
1
Rokoko:
Punkty A,B i C należą do okręgu. Cięciwa AB ma długość 14dm, AC −10dm, a odległość punktu C od prostej AB wynosi 6dm. Jaką długość ma cięciwa BC?
4
Mat:
Mam problem z rozpisaniem (n−1)!. Wiem jak robić ,kiedy jest np (n+1)!.
6
Ilona:
√
10+x
+
√
10−x
=
x
3
2
Boguś :
w prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny których współrzędne(x,y) spełniają warunek :
5
WH:
Mam problem natury logistycznej. W wariacjach z powtórzeniami gdy na przykład wrzucamy 5 kul do 4 pudełek, to skąd wiem czy będzie 4
5
czy 5
4
? Jak to najłatwiej zrozumieć? Albo gdy 7
2
WH:
Mam problem natury logistycznej. W wariacjach z powtórzeniami gdy na przykład wrzucamy 5 kul do 4 pudełek, to skąd wiem czy będzie 4
5
czy 5
4
? Jak to najłatwiej zrozumieć? Albo gdy 7
6
Janek191:
Ω = { 10,11,12, ... , 99}
1
Ola:
Witam! Próbuje zrozumieć prawdopodobieństwo i niestety mi sie nie udaje. Nie rozumiem tych drzewek, mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Mam dwa zadania. 1. W urnie jest po 5 kul
3
Kolega:
Stosunek pola Koła wpisanego w romb do pola tego rombu wynosi ∏:8. Cosinuś kata ostrego tego rombu jest równy?
2
Wojtek:
Proszę o podanie wzorów trójkąta(prostokątnego,równoramiennego oraz równobocznego) na: −wysokość
15
PrzyszlyMakler:
Wiem, że trochę banał, ale nie wychodzi mi wynik..
0
abc:
Mam problem z rozwiązaniem równania. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę chociaż o początek. sinxsin3x=
1
2
6
abc:
Mam problem z rozwiązaniem równania. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę chociaż o początek. sinxsin3x=
1
2
4
Igor2:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=2
x
+m(2
−x
−1) ma dwa różne miejsca zerowe?
9
Janek191:
Mnie też raz pokazała się taka informacja jak. 20.09
2
bart23mannn:
Rozwiąż równania: (1) x
2
(y'+y
2
)=(xy−1) (podstawić xy=u)
1
Paula:
Obwód prostokąta ma 60
√
5
cm. dwusieczna jednego z kątów dzieli obwód na dwie części różniące się o 16
√
5
cm. oblicz pole prostokąta
1
Karolka:
Pole powierzchni jednej dwóch kul jest równe 12dm
2
, pole powierzchni drugiej 768cm
2
. Wyznacz stosunek objętości kuli mniejszej od objętości kuli większej.
0
Karolka:
Prostokąt o polu równym 12dm
2
, którego boki różnią się od siebie o 4cm, obraca się dookoła dłuższego boku. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej powstałej bryły.
1
Nika:
Pomocy! Wzrost dorosłego mężczyzny podlega rozkładowi normalnemu o parametrach (Śr=175 cm; odchylenie stand. =8 cm) odzież produkowana jest w czterech rozmiarach: od 168 cm, 168−174 cm,
0
Karolka:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyznę jest wycinkiem koła o kącie środkowym 144 stopnie. Pole tego wycinka jest równe 8π. Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
2
Africa:
Dana jest funkcja y=−x2+bx+c
3
Paulina:
Oblicz pole prostokąta , ktorego jeden bok jest o 1cm dłuższy od drugiego i o 8cm krótszy od przekątnej prostokąta.
1
wera11:
Jan ma w szafie 10 garniturów, w tym 3 brazowe, oraz 6 par butów, w tym 2 pary brazowych. Codziennie do pracy wkłada garnitur. Jakie jest
0
Jases:
Czy da się jakoś wyznaczyć punkt(xo,yo), jeśli mamy prostą na której się ten pkt znajduje y=−2x+6 oraz inny punkt który tez lezy na tej prostej (2,2)
1
henrykwawa:
W sześcian, którego pole powierzchni całkowitej jest równe 450cm
2
wpisano kulę. Oblicz objętość kuli.
1
lolekk01:
Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 81πdm
2
. Tworząca stożka jest trzy razy dłuższa od promienia jego podstawy. Oblicz objętość tego stożka.
1
jettyy:
Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem, którego tangens jest równy 3/4. Pole przekroju wynosi 27cm
2
. Oblicz pole powierzchni
1
Yazel:
1) zadanie
15
Marcinek:
:::rysunek::: W trojkącie równobocznym ABC na boku BC obrano punkt D taki ze stosunek pola trójkąta ABD
0
abc:
Rozwiąż równanie: sinxsin3x=
1
2
1
Pomocyy:
Zakład produkuje wyroby w systemie dwuzmianowym. stosunek liczby wyrobów wytworzonych na pierwszej zmianie do liczby wyrobów wytworzonych na drugiej zmianie jest równy 3:2. Pierwsza
1
Abis:
(x+3)
2
−(x+2)
2
=2−x
3
Karolina:
Odcinek o końcach A(2,−3) B(6,1) jest podstawą trójkąta równoramiennego, którego jedno z ramion zawiera się w prostej x+2y−8=0. Wyznacz trzeci wierzchołek i pole trójkąta.
1
Kebab:
Oblicz wartość wyrażenia
sin
2
α
+ 2cos
2
α
2
wiedząc, że tgα =
√
8
13
Karolka:
Na prostej y=x+4 wyznacz taki punkt C, aby trójkąt ABC był prostokątny. A(−3,1) B(3,3).
1
szarlotka:
wyznacz całkowite wartości parametru p, dla których wielomian w(x)=x
3
+(p
2
+6p)x
2
−9x −3 ma pierwiastek wymierny.
5
szarlotka:
wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x)=x
53
−8x
50
+5x
3
−10x
2
+x +4 przez wielomian p(x)=x
3
−2x
2
−x+2
2
Milena:
Na prostej y=x+4 wyznacz punkt C aby trójkąt ABC był prostokątny A(−3,1) B(3,3)
1
Takao:
Błąd maksymalny Δσ najlepiej obliczyć metodą pochodnej logarytmicznej.
1
Ewelonka:
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki x1 i x2 równania 2x
2
− 8mx +4=0 spełniają warunek 2x1 −x2=2 ?
6
demartR:
Czy ciąg (a
n
) jest arytmetyczny? Odpowiedź uzasadnij.
2n+n
2
a) a
n
=
n
22
Kolewa:
Krótsza podstawa trapezu ma długość 3
√
6
cm. Kąty przy tej podstawie mają miary 135 i 60, a dłuższe ramię ma długość 18 cm. Oblicz pole tego trapezu.
6
Karlos:
Wyznaczyć pierwiastki zespolone równania:
3
Julia:
Na parkingu salonu samochodowego stoi 10 samochodów tej samej marki. Cztery są czarne, trzy srebrne a reszta granatowa. Wybieramy 3 z nich. Na ile sposobów możemy dokonać wybory jeśli
0
ania:
obliczyc pochodna czastkowa ze wzgledu na P i Q P*dw/P−Q
1
help:
rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
2
Kendrick:
Wysokość stożka jest równa
√
44
, a promień podstawy 10. Zatem kąt środkowy wycinka koła tworzącego powierzchnię boczną stożka ma miarę:
3
??!:
http://matematyka.pisz.pl/forum/233610.html
Dlaczego przy pierwszej wypowiedzi PW przed pierwiastkiem trzeciego stopnia jest pomnożone
1
lepus:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, w jaki sposób mam wyliczyć n:
16
Janek191:
Ma być
3
Milena:
punkt c 1,−5 jest wierzcholkiem trójkąta równobocznego abc, wyznacz współrzędne pozostalych wierzchołków trójkąta, wiedzac, ze należą one do prostej o równaniu y=−x+4
10
jelonek :
a) 5x / 2x−6 = ?
4
Albert:
:::rysunek::: Kąt rozwarcia stożka jest równy ∡ 30 stopni, a pole przekroju osiowego wynosi 4.
5
jelonek :
b) (x−3)(x
2
+9)=0 d) x
3
− 5x
2
− x + 5 = 0
6
Gimnazjum:
oblicz tangens kąta nachylenia stycznej do wykresu funkcji x
2
w punktach x=2 i x=−2. Obliczylem pochodną =2x
10
marcinek :
czesc wszystkim: mam zadanko:
1
Marek:
Dany jest trójkąt ABC o kącie 80◯ przy wierzchołku C. Kąt między dwusieczną tego kąta a wysokością poprowadzoną z wierzchołka C ma miarę 15◯. Wynika stąd, że kąt ABC jest równy: a)
7
kamil:
Proszę o pomoc w zadanku
− funkcje
5
kamil:
<b> ŁATWE , a nie umiem
10
Michał:
5x
2
+y
2
Wykaż, że
>= xy, xy to dowolne liczby rzeczywiste
4
6
kasiaaa:
log2− log8 − 2log5 =
2
Marek:
Prosta o równaniu y=
√
3
3
x+1 jest nachylona do osi ox pod kątem α, takim, że: A. α=30 B. α=45 C. α=60 D. α>60
9
wml:
x+y
f'x=
z
oblicz pochodną cząstkową
2
CatV:
Na czworkącie ABCD można opisać okrąg. Długośc boków tego czworokąta są równe BC=12 CD=6 AD=10 a kąt ABC ma miarę 60*. Oblicz długośc promienia okręgu opisanego na czworokącie ABCD.
9
kex:
Dany jest ciąg liczbowy an, w którym: a1 = x − 1; a2 = 2x + 1; a3 = 4x + 1. Dla jakiej wartości liczbowej x dany ciąg jest ciągiem arytmetycznym?
4
kamil17:
Oblicz:Q+P;3Q–P2P–5Q;Q2;jeżeli:A=–5x+6P=2x2–5x+3
3
Basiek:
proszę pomóżcie rozwiązać: 22/(cos(90stopni−lambda)* cos(180−lambda)/1= −8,8
13
kamil17:
rozloz na czyyniki pierwsze:
3
kex:
Dana jest funkcja określona wzorem f(x) = 2
x
− 3. Wartość funkcji g(x) = f(x+1) − 1 dla argumentu x = 2 jest równa.
3
Paulina E.C.H:
Czy jeśli h
3
=36 to h=
√
6
?
3
em16:
witam, proszę o pomoc w zadaniu, mam wskazać równanie prostopadlej do prostej o równaniu 3x−6y+7=0 i przechodzacej przez punkt A(0,1)
2
kaSia:
Suma c. arytmetycznego jest okre ślona wzorem S
n
=3n
2
+6n. Ile jest równy drugi wyraz tego ciągu?
11
kex:
Odwrotnością do liczby 8
√
2
(
1
8
) do potęgi (−4/6) jest :
1
Olaa:
poddane sa 4 liczby 2,x,16,y i pierwsze 3 sa ciagiem arytmetycznym a trzy ostatnie geometrycznym. do których wzorow to podstawić?
2
Mysz97:
Rozwiąż nierówność: |x
3
− 2x
2
| >bądź równe 3x
2
5
jack:
suma pierwszych 4 wyrazow ciągu geometrycznego gdzie a1=3 i q=−2
1
mirek:
Witam, miał ktoś styczność z tym programem? Mam pytanie odnośnie oznaczenia wymiaru wynikowego, nie wiem jak to zrobić... W zadaniu mam podane aby "R" bez żadnej liczby oznaczającej ile ten
3
Marcin:
Wyznacz punkty przestrzeni, przez które przechodzi gałąź jednoznaczna funkcji uwikłanej z=z(x,y)
11
Michał:
Cześć! Mam takie o to zadania ( podaje po jednym przykladzie z nich), nie wiem jakim schematem zrobić je w sensie jak się za nie zabrać.
11
sowa.mądra.głowa:
napisz równanie stycznej do jej wykresu w punkcie y
0
: y=x
−
2
, y
0
=
1
asia:
W pewnej szkole dziewczęta stanowią 55% Uczniów , a 14% dziewcząt i 16% chłopców z tej szkoły uczy sie w klasach szóstych. Czy w klasach sóstych jest wiecej dziewcząt czy Chłopców ?
1
x:
sin
2
x+cosxsinx=tgx sinx+sin7x=sin(pi−4x)
3
Slavko:
Rozwiąż nierówność i wskaż największą liczbę ją spełniającą
6
kex:
:::rysunek::: PILNE. Proszę o sprawdzenie zadania: Oblicz pole trójkąta ABC, którego boki zawierają się w