#workout16
PrzyszlyMakler: | | 2 | |
1.Dany jest ciąg geometryczny a1= 9 q= |
| Suma wszystkich wyrazów tego ciągu o indeksach |
| | 3 | |
parzystych wynosi więc?
a
2 = 6
a
3 = 4
| | 8 | | 2 | |
Nasz ciąg oznaczam jako bn, w którym b1 = 6, b2 = |
| Q = b2/b1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
S
b= 9
Dobrze?
2. Rzucamy 3 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. I określamy zdarzenie:
A− wyrzucono na każdej kostce inną liczbę
B− suma wyrzuconych oczek jest liczbą większą od 14
Oblicz P zdarzenia A pod warunkiem, że zajdzie zdarzenie B
A = 6*5*4 Ω= 216
B=
663, 664, 665, 666
654, 655, 656
645, 646
636
564, 565, 566
555, 556,
546
466,
465
456
366
Pogrubiłem wydarzenia ze zbioru B, które są wspolne ze zbiorem A.
| | P(AnB) | | 6216 | |
P(A\B) = |
| = |
| = 619 ODP. |
| | P(B) | | 19216 | |
Dobrze? Czy dałoby się to zrobić szybciej? W tej metodzie za łatwo o błąd..
9 mar 22:52
Metis: 1) Jeśli mowa o sumie wszystkich wyrazów parzystych to takich wyrazów będzie nieskończenie
wiele, więc utożsamiłbym to z sumą nieskończonego ciągu geometrycznego( szereg geometryczny).
9 mar 22:56
PrzyszlyMakler: Tak też zrobiłem. ; )
9 mar 22:56
Metis: A przepraszam, nie dopatrzyłem

z 2) nie pomogę, może
Mila tutaj zajrzy.
Zdarzenie A raczej dobrze.
9 mar 22:58
Qulka: q=4/9
9 mar 23:14
PrzyszlyMakler: Tak Qulka. Głupi błąd, ale dziękuję. Bardziej mi zależy na nr. 2. Spróbujesz?
9 mar 23:15
Metis: | | 2 | |
( |
| ) 2 |
| | 3 | |
Witaj
Qulka 
Nad czym teraz pracujesz?
9 mar 23:15
Qulka: jak umiem liczyć to B jest 20 sztuk więc P=6/20 = 0.3
9 mar 23:17
PrzyszlyMakler: Tak... znów to samo a punkty −−−>

Nie ma innego sposobu?
9 mar 23:18
Qulka: Metis witaj

bez zmian..dojrzewam do matematyki, ale chyba jednak po maturze zacznę

a moje Pierwiastki właśnie się ukazały w Publikacie
9 mar 23:19
Qulka: bardzo dobry sposób

tylko tak naprawdę wystarczy policzyć pogrubione i B

nie jest Ci
potrzebne A
9 mar 23:20
Metis: Możesz rozwinąć
Qulka ?

Jaką publikację masz na myśli ?
9 mar 23:21
9 mar 23:25
Metis: O , nie wiedziałem

Gratulacje!

Podziwiam i zazdroszczę takiej wiedzy.
9 mar 23:28
Qulka: 
chemia to ewidentnie tylko z lenistwa
9 mar 23:29
Metis: Tym bardziej podziwiam !
9 mar 23:32