Potrzebuje pomocy z tym zadaniem.
Oskar: Kuba strzela do tarczy. Jeśli trafia w tarczę to uzyskuje 5 punktów lub 8 punktów lub 10
punktów. W czasie ostatniego strzelania uzyskał 10 punktów tyle samo razy co 8 punktów.
Łącznie uzyskał 99 punktów, przy czym 25% strzałów nie trafiło w tarczę. Ile strzałów oddał
Kuba do tarczy?
Mila:
x− liczba strzałów "10−punktowych"
x−liczba strzałów "8−punktowych"
y−liczba strzałów "5−punktowych"
10x+8x+5y=99
18x+5y=99 , gdzie x,y∊N
+
5y=99−18x
99−18x>0
99>18x
x wybieramy ze zbioru: {1,2,3,4,5}
| | 99−54 | | 45 | |
x=3 to y= |
| = |
| =9 |
| | 5 | | 5 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=3 liczba strzałów "10−punktowych"
x=3 liczba strzałów "8−punktowych"
y=9 liczba strzałów "5−punktowych"
3+3+9=15
n− liczba wszystkich strzałów
n=20
spr.
3*10+3*8+9*5=30+24+45=99
20−15=5 liczba niecelnych strzałów