Oblicz pole trapezu
Kolewa: Krótsza podstawa trapezu ma długość 3√6 cm. Kąty przy tej podstawie mają miary 135 i 60, a
dłuższe ramię ma długość 18 cm. Oblicz pole tego trapezu.
9 mar 17:03
Jack:
![rysunek](rys/120613.png)
z trojkata 30, 60, 90
h = 9
√3
x + z = 9
β = 180 − 135 = 45
zatem α = 45
stad
h =
h
a przeciwprostokatna trojkata
α,
β,
kąt prosty
ma dlugosc h
√2 = 9
√6
h = p +
z = 9
√3
p = 3
√6, więc z = 9
√3 − p = 9
√3 − 3
√6
x + z =9
x = 9 − z = 9 − 9
√3 + 3
√6
| 1 | |
Pole trapezu = |
| * (3√6 + x) * h = |
| 2 | |
| 1 | |
= |
| * (3√6 + 9 − 9√3 + 3√6) * 9√3 = |
| 2 | |
| 1 | |
= |
| * (6√6 + 9 − 9√3) * 9√3 = |
| 2 | |
| 9 | | 9 | |
= |
| * √3(6√6 + 9 − 9√3) = |
| (6√18 + 9√3 − 9*3) = |
| 2 | | 2 | |
| 9 | | 81 | |
= |
| (18√2 + 9√3 − 27) = |
| (2√2 + √3 − 3) |
| 2 | | 2 | |
9 mar 17:54
Jack: jak przyjdzie Eta, albo Mila, to moze sprawdzi to zadanie...bo cos dziwny ten wynik ;
9 mar 18:09
henrykwawa: no właśnie dziwnie trochę to wyszło
9 mar 18:24
henrykwawa: no właśnie dziwnie trochę to wyszło
9 mar 18:24
Kolewa: Wynik ma wyjść 27(√3+3) cm2
9 mar 18:40
Jack: hmm...to ja nwm...
9 mar 20:07
Benny:
![rysunek](rys/120626.png)
α=45
o
β=60
o
@
Jack teraz spróbuj poprawić.
Ten prostokąt powinien Ci zniknąć.
9 mar 20:32
Kacper:
Jack kąty przy dłuższej podstawie nie mają 135o i 60o.
9 mar 20:46
Eta:
| 3√6*9√2 | | 9√2*9√2 | |
P(ABCD)=P(ADC)+ P(ABC)= |
| + |
| = ...=27√3+81=27(√3+3) |
| 2 | | 2 | |
9 mar 20:52
Jack: matko jedyna...przeczytalem ze przy dluzszej a nie krotszej....
9 mar 21:00
Jack: dzieki wszystkim
Eta a wiec to nie jest ten specjalny przypadek w ktorym trzeba w podstawie nowy odcinek
dorysowac...
9 mar 21:02
Eta:
9 mar 21:04
Kacper:
Specjalny przypadek?
![](emots/2/zeby.gif)
Kojarzy mi się szpital
9 mar 21:05
Jack:
![rysunek](rys/120636.png)
mowie o "tym" specjalnym przypadku...
9 mar 21:07
Mila:
![rysunek](rys/120637.png)
a=3
√6
2h
2=18
2
h
2=324:2
h=
√162=
√81*2=9
√2
x=3
√6=a wniosek , że spodek wysokości opuszczonej z C znajduje się w punkcie A
y=0
a=3
√6
b=9
√2
| 27√12+81*2 | | 27*2√3+81*2 | |
PABCD= |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
P
ABCD=27
√3+81
================
9 mar 21:24
Eta:
9 mar 21:28
Mila:
Wg mnie to nie jest takie oczywiste, że spodek wysokości opuszczonej z C znajduje się w
punkcie A.
Ja od razu nie zauważyłam, może uczniowie to widzą tak jak Eta.
9 mar 21:35
Benny: Milu taki sam rysunek dałem wyżej
9 mar 21:42
Mila:
Zauważyłam,Benny, ale byłam ciekawa, dlaczego Jack ma problemy i dlatego liczyłam.
9 mar 21:52
Benny: Rozumiem, chodziło mi o to, że nie widać tego na pierwszy rzut oka
9 mar 21:57
Mila:
9 mar 22:06
Jack: zle polecenie odczytalem ; (
i sadzilem ze zadanie trudniejsze bedzie...
9 mar 22:07
Kolewa: Dziękuję Wam
10 mar 16:00
Mila:
10 mar 17:52