Funkcje uwiklane czy spelniaja rownanie/rozwiaz rownanie
Michał: Cześć! Mam takie o to zadania ( podaje po jednym przykladzie z nich),
nie wiem jakim schematem zrobić je w sensie jak się za nie zabrać.
Proszę o jakieś wskazówki jak to zrobić.
1. Sprawdz czy funkcja uwiklana spełnia równanie
x2 + y2 − 25 = 0 yy'+ x = 0
2. Rozwiąż rownianie przy zadanych warunkach poczatkowych
y' = e−ysinx
y(0)=0
3. Rozwiąż równania
y' = 2xy2 − x2y'
Nie chodzi mi koniecznie o rozwiązania tylko o sposób robienia takich zadan
ponieważ chcialbym zrobic sam inne przyklady
9 mar 09:43
Jerzy:
1) wyznacz y , y' i podstaw do równania
2) rozwiàż rownanie ( zmienne rozdzirlone) i C oblicz z warunku brzegowego)
3) rozwiąż równanie (Bernouliniego)
9 mar 10:46
Jerzy:
1) spełnia
9 mar 10:50
Jerzy:
2) y = ln(cosx) + 1
9 mar 11:01
Jerzy:
Sorry....3) zmienne rozdzielone
9 mar 11:05
Jerzy:
3) y3 = − ln|1+x2| + C
9 mar 11:20
Marcin: Mógłbys jakos bardziej rozjaśnic jak zrobić 3 i 2?
9 mar 12:29
Jerzy:
2) e
ydy = sinxdx .... i całkujesz
| | 2x | |
3) y−2dy = |
| dx ... i całkujesz |
| | 1+x2 | |
9 mar 12:49
Jerzy:
W 2 powinno być y = ln|−cosx| + 1
9 mar 12:59
Marcin: Dzięki Jerzy

A skąd sie wzial ten wzor w 3? Jak przekształcałeś?
9 mar 13:09
Jerzy:
Przenieś y' na lewo i wyłącz przed nawias
9 mar 13:15
Marcin: Dobra mam to

Super pomoc. Teraz podstawiajac do tego równania krawędziowego jak to liczyć?
0= ln|−cosx +C| i co dalej?
9 mar 19:30