Dany jest ciąg liczbowy
kex: Dany jest ciąg liczbowy an, w którym: a1 = x − 1; a2 = 2x + 1; a3 = 4x + 1. Dla jakiej wartości
liczbowej x dany ciąg jest ciągiem arytmetycznym?
Jak się do tego zabrać?
9 mar 13:39
5-latek : Masz 3 kolejne wyrazy to twierdzenie o wyrazie srodkowym w ciągu arytmetycznym zastosuj
Lub tak
a3−a2= a2−a1
Masz dwa sposoby wiec licz i porównaj
9 mar 13:45
kex: (4x + 1) − (2x + 1) = (2x + 1) − (x − 1)
4x + 1 − 2x − 1 = 2x + 1 − x + 1
4x − 2x − 2x + x = 1 + 1 − 1 + 1
x = 2
Ok?
9 mar 13:52
5-latek : Co do sprawdzenia to nie griluj postaw i sam sprawdz czy dobrze
9 mar 13:54
5-latek : ma być a3−a2=r
tak samo a2−a1=r
9 mar 13:58
kex: 2 sposobem wychodzi mi 2 , 1 sposobem wychodzi mi x = −2

Odp.:
A) −2
B) 3
C) 2
D) 4
Ja wziąłem C
9 mar 14:03
Jerzy:
Jedna linijka...2(2x+2) = 5x , czyli: x = 2
9 mar 14:09
Eta:
a1, a2, a3 −−− tworzą ciąg arytmetyczny
to 2a2=a1+a3
2(2x+1)= x−1+4x+1 ⇒ 4x+2=5x ⇒ x=2
odp C)
9 mar 14:10
Eta:
9 mar 14:10
kex: A więc jednak x = 2

super
9 mar 14:12