funkcji
kamil: <b> ŁATWE , a nie umiem
| | 1 | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = ( |
| )x−4 − 2 |
| | 2 | |
a) rozwiąż równanie f(x) = 8
b) rozwiąż nierówność f(x) < 6
9 mar 14:28
Jack: naszkicowac umiesz?
jak nie to podstawiaj po kolei za iksa kolejne liczby i sprawdzaj jaki jest igrek
zademonstruje :
dla x = 4
| | 1 | |
f(x) = ( |
| )0 − 2 = −1 (i zaznaczasz punkt 4,−1) |
| | 2 | |
itd...
a) f(x) = 8
najlepiej jak juz naszicujesz to odczytac kiedy ten twoj wykres przetnie sie z prostą y = 8
b) analogicznie do a)
odczytaj kiedy jest mniejszy od y = 6
9 mar 14:42
kamil: Nie jest tak prosto to odczytać, bo nie jest to liczba całkowita i tak naprawdę niewiadomo
gdzie to leży. Przy podstawieniu otrzymuje 2
x = 8/5
9 mar 14:50
Jack: a jesli chodzi o rozwiazanie nie graficzne... no to
a)
2
4−x − 2 = 8
2
4 * 2
−x = 10
a tu juz jakis kalkulator... bo nie wyliczysz dokladnej wartosci
9 mar 14:50
Jack:
9 mar 14:52
kamil: okej, czyli stanąłem w tym samym miejscu co Ty, myslalem ze jest mozliwosc tego obliczenia na
poziomie techniku, ale byłem w błędzie
9 mar 14:54