Gałąź jednoznaczna funkcji uwikłanej
Marcin: Wyznacz punkty przestrzeni, przez które przechodzi gałąź jednoznaczna funkcji uwikłanej
z=z(x,y)
określonej rownaniem:
x2z+yz2 + 1=0
oraz wyznacz w tych punktach pochodne cząstkowe funkcji z rzędu pierwszego i drugiego.
Jak rozwiązać zadania tego typu? Poproszę o pomoc
9 mar 09:46
jc: Twierdzenie o funkcji uwikłanej.
F(x,y,z) = x2 z + y z2 + 1. Warunek Fz ≠ 0. zx = − Fx/Fz, zy = − Fy/Fz.
Możesz zróżniczkować swoje równanie (powtórka fragmentu dowodu).
z=z(x,y)
0 = (x2 z + y z2 + 1)x = 2x z + x2 zx + 2 y z zx.
zx = − 2xz /(x2 + 2y)
Podobnie znajdujesz zy, zx,y, zxx, zyy.
9 mar 11:00
Marcin: Trochę nie rozumiem. To gdzie są te punkty? oraz tego równiania 0= ....
9 mar 12:20
jc: x2 z + y z2 + 1 = 0. Z tego równania można wyliczyć z=z(x,y) i różniczkować wynik.
Ale możemy postąpić prościej.
O z=z(x,y) wiemy, że spełnia równanie x2 z + y z2 + 1 = 0.
Różniczkujemy 0=x2 z + y z2 + 1 zgodnie z regułami różniczkowania pamiętając, ze z=z(x,y).
0 = (x2 z + y z2 + 1)x = 2x z + x2 zx + 2 y z zx.
zx = −2xz /(x2 + 2yz) (poprzednio umknęło mi z)
A co do punktów. Może dam 2 proste przykłady
F(x,y) = x2 − y2 = 0, F(x,y)=x−y2=0. W obu zadaniach nie wyliczymy y=y(x) w otoczeniu 0.
Narysuj i zobaczysz problem z jednoznacznością.
W obu przypadkach Fy = −2y = 0 w punkcie (0,0).
W swoim zadaniu dopuszczasz wszystkie punkty takie, że x2 z + y z2 + 1 =0, poz tymi
dla których x2 + 2yz = 0.
Mała litera u dołu oznacza pochodną cząstkową.
9 mar 13:10