Funkcje Trygonometryczne
Yazel: 1) zadanie
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąta α na którego końcowym ramieniu leży punkt
P=(3,−4)
2) zadanie
Oblicz wartości
Sin (−60)
Tg 135=
3) zadanie
Oblicz wartość wyrażenia
Sin 300 * tg 300 * − cos 300 * tg 300=
4) zadanie
| | 2 | |
Wiedząc że sin α = − |
| i kąt α jest kątem IV ćwiartki, oblicz wartość pozostałych funkcji |
| | 5 | |
trygonometrycznych
5) zadanie
Sprawdz czy tożsamością jest równanie
1−(sin α − cos α)(sin α + cos α) = 2 cos
2 α
6) zadanie
Wykaz tożsamość
Cos α * ( U{1} {cos α} − cos α) = sin
2 α