Janusz:
0)
Rysunek
1)
| | 1+3 | |
Znajdujemy równanie prostej AB: y = |
| (x−6)+ 1 = x− 5. (1) |
| | 6−2 | |
2)
Znajdujemy współrzędne D(x
s, y
s) środka odcinka AB
D ( x
s, y
s) = (4, −2)
3)
Znajdujemy równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt (4,−2)
y = −1x +c, −2 = −1*4+c, c=2
y = −x+2
4)
Znajdujemy współrzędne punktu C − przecięcia się prostych
CD: y = −x +2
C(x
c, y
c) = (−4, 6)
| | 1 | |
Pole trójkąta ABC znajdź ze wzoru na pole Δ P= |
| |AB|*|CD| lub ze wzoru |
| | 2 | |
wyznacznikowego, uwzględniając na przykład wektory AB, AC wychodzące z wierzchołka A trójkąta.